Številna diplomatska prizadevanja za končanje vojne

Protesti zoper rusko agresijo se vrstijo po celem svetu. Zgodovina ruskih napadov. Poziv: "Ustavi se Rusija." (vir: Visegrad 24, Twitter)

Ruski Putin je tudi to noč napadal, včeraj je bila prekinjena evakuacija ukrajinskih prebivalcev, saj jih je Rusija želela usmeriti v Belorusijo, od tam pa bi jih prepeljali na rusko ozemlje. Temu so se v Ukrajini uprli. Putin želi še naprej izbrisati Ukrajino kot državo z zemljevida sveta.

Ukrajinski predsednik Volodymyr Zelensky je včeraj sporočil, da še naprej ostaja v Kijevu, se ne skriva. S tem je odgovoril na dezinformacije, da Ukrajino vodi iz tujine, domnevno Poljske.

Ljudje obupani bežijo, tudi iz majhnih mest severno od Kijeva, kjer se dogajajo intenzivne bitke. Ta mati je 20 km peš ponoči nosila svojo 18-mesečno hčerko. (vir: Visegrad 24, Twitter)

Hkrati potekajo številna diplomatska prizadevanja za končanje vojne v Ukrajini. V Londonu se bodo v iskanju rešitve danes mudili voditelji višegrajske četverice (Poljske, Madžarske, Slovaške in Češke), ameriški državni sekretar Antony Blinken bo na obisku v Estoniji.

Ukrajina bo tudi v središču pogovorov generalnega sekretarja Nata Jensa Stoltenberga v Latviji, pridružila se mu bosta tudi premierja Kanade in Španije, Justin Trudeau in Pedro Sanchez.

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je povedal, da bo na srečanju z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom v četrtek v Turčiji predlagal srečanje med ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Evropski parlament pa bo danes v Strasbourgu razpravljal o pomoči vse večjemu številu beguncev, ki iz Ukrajine bežijo pred putinovskimi napadi, prizadevanja za pomoč beguncem pa bo predstavila tudi Evropska komisija.

Evropska komisija bo danes predstavila sveženj predlogov za odpravo odvisnosti od ruskega plina in nafte.

Zadnji dogodki:

Tudi to noč so Putinovi nadaljevali z zračnimi napadi v Ukrajini. Tokrat v regiji Sumy, kjer je bilo uničenih več hiš, ubitih je bilo več ljudi, med njimi tudi otrok.

Eksplozije so bile tudi v Odesi.

Ukrajinska vojaška obveščevalna služba je sporočila, da je bil v bojih okrog Harkova ubit 45-letni ruski general Vitalij Gerasimov, sicer veteran bojev v Čečeniji in Siriji. Leta 2014 je sodeloval tudi v ruski okupaciji polotoka Krim.

Ukrajinski predsednik Zelenski je odpoklical ukrajinske mirovne misije – z vseh misij na svetu. Skupaj z opremo.

V Ukrajino se steka pomoč iz vsega sveta.

Ruska vojska (vir: Visegrad24, Twitter)

M. D.