Stavka v DSO Novo mesto končana, zahteve očitno upravičene

Fotografija je simbolična. (vir: arhiv)

Stavka v Domu starejših občanov (DSO) Novo mesto se je po dveh dneh končala. Stavko je vodil Sindikat zdravstva in socialnega varstva, katerega predsednik Zvonko Vukadinovič je bil tudi predsednik stavkovnega odbora v DSO Novo mesto.

Po podatkih iz sindikata so stavko končali v četrtek popoldne, kmalu po tem, ko smo tako njim kot direktorici Mileni Dular s portala poslali vprašanja, ali gre morda za politično motivirano stavko, katere cilj naj bi bil vplivanje na (ne)imenovanje Dularjeve za direktorico zavoda. Po podatkih, ki smo jih pridobili v uredništvo, naj bi šlo namreč kar za notranje strankarsko obračunavanje vodilnih članov med seboj. Pa tudi stavkovne zahteve sindikata so šle v smeri napovedi po odstavitvi Dularjeve.

Ministrstvo s soglasjem čakalo vsaj dva meseca

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti kandidatki za vnovični vodstveni mandat v DSO Novo mesto namreč do konca stavke še ni izdalo soglasja. Razpis za delovno mesto direktorja je svet zavoda objavil že 14. septembra 2017, nanj se je prijavila le Milena Dular. Nato je 9. oktobra svet zavoda sprejel sklep, da se Dularjevo imenuje za naslednje mandatno obdobje. Skladno s 56. členom Zakona o socialnem varstvu je svet nato za mnenje zaprosil še Mestno občino Novo mesto. Občinski svetniki so o tem odločali na oktobrski seji (19. oktobra) in sprejeli pozitivno mnenje k imenovanju Dularjeve za direktorico DSO v naslednjem mandatu. Svet je nato za mnenje zaprosil še pristojno resorno ministrstvo, ki ga vodi Anja Kopač Mrak iz vrst Socialnih demokratov. Vendar pa ministrstvo mnenja ni izdalo, kar pomeni, da so se stvari okrog imenovanja Dularjeve zapletle.

Ko smo v preteklih dneh preverjali, kako je s tem, so nam z ministrstva odgovorili, da “zaradi razmer v zavodu in v času napovedi stavke ministrstvo ni odločalo o imenovanju direktorice zavoda”.

Kakšne so te razmere, niso pojasnili. Stavko pa je sindikat napovedal šele 22. decembra 2017. Vmes je poteklo kar dva meseca, ko bi se na ministrstvu lahko izjasnili o tem, pa se niso.

Kako je s tem, smo vprašali tudi Mileno Dular, ki pa je bila z odgovorom kratka, predvsem pa nedoločna. Po njenem je za njeno imenovanje potreben samo še ugotovitveni sklep Sveta zavoda. Tega, da ministrstvo ni izdalo soglasja k njenemu imenovanju, ni več komentirala. Na vprašanje, kako komentira informacije, da je bila stavka namenjena njeni zamenjavi oziroma neimenovanju za vnovični mandat, pa je odvrnila le: “Mi ni znano.”

Kaj odgovarja sindikat?

Za komentar, da je bila stavka v DSO Novo mesto uperjena v to, da se Milene Dular ne imenuje ponovno za direktorico zavoda, smo vprašali tudi Zvonka Vukadinoviča. Prosili smo ga še za komentar na naslednje:

“Očitajo vam, da ste v spregi z ministrstvom za delo, ki Dularjevi zaradi napovedi stavke ni izdalo soglasja za ponovno imenovanje. Kako to komentirate?”

Vukadinovič je odvrnil: “To, kar navajate, ni res v nobenem delu. Zahteva po odstopu je nastala spontano in je običajen del stavkovnega scenarija.”

Kmalu po tem so stavko prekinili, stavkovni odbor pa se je razpustil. Kaj so se dogovorili, smo vprašali tudi Mileno Dular, ki na vprašanje ni odgovorila. Tudi na spletni strani DSO Novo mesto glede dogovora z zaposlenimi po dvodnevni stavki ni nič napisanega. Včeraj pa so iz sindikata sporočili, da je bil sklenjen stavkovni sporazum. Pri tem so dosegli “zahtevano pravično plačilo nadomestil za praznike, ki so po zakonu dela prosti dnevi, z veljavnostjo od 1.1. 2018”. Izračunali so, da naj bi bil letni bruto znesek za izplačilo vseh nadomestil za zavod 56.565 evrov. Če bo to strošek zavoda pomeni, da bodo toliko več prejeli zaposleni.

Navedli so še, da so razrešili tudi druga organizacijska vprašanja in se z vodstvom dogovorili za nadaljnji socialni dialog, da stavke ne bodo več potrebne.

Za konec spomnimo, da je Milena Dular pred tem zatrjevala, da so stavkovne zahteve neupravičene. Kot kaže, temu le ni bilo tako.

Ali bo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti zdaj izdalo soglasje k imenovanju Milene Dular za vnovičen direktorski mandat, bomo – spremljali.

A. L.