Stavka na papirju: Policijski šefi začeli s stavko, terenski policisti ne stavkajo

(vir: policija.si)

Ob 7. uri se je začela stavka Policijskega sindikata Slovenije (PSS), Sindikat policistov Slovenije (SPS), ki zastopa ogromno večino terenskih policistov, ne stavka.

V Sloveniji imamo dva policijska sindikata.

Eden je Policijski sindikat Slovenije – PSS, njegovo članstvo večinoma predstavljajo policijski šefi, terenski policisti so v manjšini. Zato ta sindikat, ki ga vodi Rok Cvetko, nekateri poimenujejo tudi “šefovski sindikat”.

Drugi pa je Sindikat policistov Slovenije – SPS, v katerega so včlanjeni večinoma terenski policisti, med njimi je tudi nekaj policijskih šefov, vendar so v manjšini, zato ga nekateri poimenujejo “delavski sindikat”. Predsednik SPS je mag. Kristjan Mlekuš.

Neodvisni sindikat SPS je bil ustanovljen leta 2008. Razloge za to, zakaj se niso pridružili zdajšnji t. i. šefovski stavki, pojasnil že večkrat. Natančno pa v odgovoru, ki je objavljen (tukaj) in v katerem med drugim navajajo:

“Sindikat policistov Slovenije se napovedani stavki ne bo pridružil, in sicer zato, ker se Slovenija v tem trenutku sooča z eno največjih nevarnosti v njeni zgodovini in ogroža na stotine življenj in zdravja ljudi, s čimer bi grobo kršili naše etično poslanstvo, ki izhaja iz našega poklica.

Poleg tega ocenjujemo, da v takšnih kriznih razmerah, izvedba stavkovnih aktivnosti iz 76. člena ZODPol ni izvedljiva in bi lahko pomenila celo nezakonito ravnanje oz. storitev kaznivega dejanja. SPS pa zaradi tega ne želi sodelovati v stavki, ki je to le na papirju!”

Zakaj stavka na papirju?

Po Zakonu o organiziranosti in delu v policiji (ZODPol) so policisti med stavko namreč dolžni med drugim zagotavljati varnost ljudi in premoženja, preprečevati, odkrivati in preiskovati kazniva dejanja, odkrivati storilce kaznivih dejanj in druge iskane osebe ter jih izročati pristojnim organom, varovati določene osebe, objekte, prostore in okoliše državnih organov, vzdrževati javni red, izvajati nadzor prometa na cestah in državne meje.

Nedvomno pa bo imela stavka t. i. šefovskega sindikata v delu medijev veliko naklonjenosti in bo prihajalo tudi do različnih interpretacij, predvsem pa zmede med državljani.

Ker naj bi šlo tudi za plače, dodajmo, da je dr. Vinko Gorenak, nekdanji minister za notranje zadeve, pred kratkim zapisal (vir):

“Nihče drugi v javni ali državni upravi v tem obdobju ni bil deležen takega povečanja. Naj mi notranji minister (Aleš Hojs – op.) ne zameri če povem, da je njegova plača po višini v notranjem ministrstvu tam nekje okoli 50. mesta, torej ima kar 50 policijskih šefov višjo plačo od ministra.”

J. M.