Sredina snežna pošiljka bo obilna

Tako je bilo na Vahti 30. novembra 2017.

Državo bodo jutri, v sredo, popoldne zajele snežne padavine. V nižjih delih Primorske bo deževalo. Dežurni meteorolog Blaž Šter je za medije povedal, da bo sneženje kar obilno. V osrednjem delu države bi lahko padlo okoli 20 centimetrov snega, najmanj, okoli pet do deset centimetrov, pa na vzhodu.

Sneženje bo najbolj močno v noči iz srede na četrtek, zato v sredo še ne pričakujejo večjih težav na cestah.

Največ snega bo zapadlo v pasu od Gorenjske proti Notranjski, kjer ga lahko zapade tudi do 30 centimetrov. Padavine bodo od juga začele nastajati že dopoldne. Po nižinah Primorske bo sicer deževalo, a bo tudi tam v nekaj višjih legah lahko sprva tudi snežilo.

Popoldne se bo sneženje okrepilo in zajelo večji del Slovenije, najmočneje sneženje pa pričakujejo v noči na četrtek. V četrtek dopoldne bodo padavine pričele slabeti in bodo popoldne le še na vzhodu države.

Ker bo sneg na tem območju začel prehajati v dež, bo tam tudi nevarnost poledice, na območju Notranjske in Primorske pa lahko na manjših območjih pride tudi do žleda.

Sneg pa se vsaj po nižinah ne bo dolgo zadržal, saj bo že v petek prišlo do višanja temperatur. Konec tedna bo nato izrazita odjuga s toplim vetrom, ki bo prevetril dobršen del države. V alpskih dolinah bi lahko snežilo tudi v petek, a bo tudi tam v soboto sneg začel prehajati v dež. Že v nedeljo sicer kaže na vnovično ohladitev in spet nekaj snega v sredogorju.

Podobne razmere letošnjim so bile leta 2012, ko je v prvi polovici decembra zapadlo celo nekaj več snega, kot ga vremenoslovci pričakujejo tokrat.

Zaradi napovedanega sneženja policisti pozivajo k previdnosti na cesti in pripravi vozil na zimske razmere. Poleg uporabe zimskih gum je pomembno tudi stanje akumulatorja, raven različnih tekočin v avtomobilu, učinkovite metlice brisalcev, brezhibno delovanje luči in ostalih delov vozila. V času od 15. novembra do 15. marca morajo biti vozila opremljena s predpisano zimsko opremo, kazni za kršitelje pa znašajo od 40 do 500 evrov.

Z Družbe za avtoceste (Dars) so za STA povedali, da bo za prevoznost in varnost slovenskih avtocest skrbelo 527 vzdrževalcev s 191 tovornimi in specialnimi delovnimi vozili, opremljenimi s plugi in posipalci.

Za posipanje cestišč so pred zimo napolnili skladišča soli v njihovih avtocestnih vzdrževalnih bazah ter silose ob avtocestnem križu, ob tem pa imajo za letošnjo sezono zagotovljenih še 58.000 ton soli ter 1,8 milijona litrov kalcijevega klorida za preprečevanja nastanka poledice.

C. R.