Sramota za celotno vlado, lop po kmetijstvu in mladih čebelarjih

Dejan Židan in Tanja Fajon ob predaji vodenja stranke SD (vir: arhiv)

Na parlamentarnem odboru za kmetijstvo so v petek obravnavali problematiko plačil za kmetovanje na območjih z omejitvami (OMD) in prošnjo za pomoč pri organizaciji Mednarodnega tekmovanja mladih čebelarjev.

Sejo je zahtevala Poslanska skupina SDS, vladajoča koalicija (Gibanje Svoboda, SD in Levica) je vse predloge SDS zavrnila.

Golobova koalicija je namreč s 1. januarjem 2023 uveljavila novelo zakona o dohodnini, s katero se plačilo za kmetovanje na območjih z omejitvami v višini 50 odstotkov štejejo med obdavčljive prejemke. Plača se torej 50-odstotna dohodnina. Tega prej ni bilo.

V SDS so poudarili, da shema plačil za kmetije na območjih z naravnimi ali drugimi omejitvami kmetijskim gospodarstvom nadomešča dodatne stroške in izpad dohodka zaradi težjih pogojev kmetovanja ter tako pomaga k večji konkurenčnosti kmetij. V shemo je vključenih okoli 46.600 slovenskih kmetij.

Dodajajo, da je ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano prvotno sicer predlagalo, da so še naprej izvzeta iz plačila dohodnine v celoti, a je temu nasprotovalo ministrstvo za finance. Hkrati je letošnja novost tudi to, da plačila za tekoče leto ne bodo izplačana letos, ampak januarja 2024.

Druga tema pa je bila pomoč pri organizaciji mednarodnega tekmovanja mladih čebelarjev. To Čebelarska zveza Slovenije v sodelovanju z Občino Ivančna Gorica organizira v začetku julija, pričakujejo približno 300 ljudi z vsega sveta. Vrednost projekta je 150.000 evrov.

V SDS so si zavzemali, naj pristojno ministrstvo zagotovi finančno in organizacijsko podporo organizaciji tekmovanja mladih čebelarjev. V koaliciji so tudi to zavrnili.

Jelka Godec, vodja poslanske skupine SDS, je ob tem na Twitterju zapisala: “Kje je zdaj veliki borec za čebelarje Dejan Židan? Sramota za celotno vlado, da ne zagotovi 150.000 evrov za izvedbo Mednarodnega tekmovanja mladih čebelarjev. Je pa denar za različne strateške svete.”

Dejan Židan je nekdanji predsednik SD, nekdanji minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter zdajšnji državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo in šport (pri Matjažu Hanu), vse SD.

Celotna zahteva SDS za sklic nujne seje odbora je dostopna na povezavi: Plačila za OMD

A. L.