Spremembe zakona o zaščiti živali kaplja čez rob

Čas priprave sprememb zakona o živalih. (vir: arhiv)

V četrtek, 13. aprila, so poslanci koalicijskih strank (Gibanje Svoboda, SD in Levica) v državni zbor vložili predlog sprememb zakona o zaščiti živali. Pri tem so svoje veselje javno izražale tri poslanke – Urška Klakočar Zupančič (Svoboda), Meira Hot (SD) in Tatjana Greif (Levica), pod predlog pa sta se podpisala tudi novomeška poslanka Jožica Derganc (Svoboda) in kočevski poslanec Predrag Baković (SD).

Zakon naj bi koalicija menda vsebinsko usklajevala tri mesece, dodatno še v kabinetu predsednika vlade Roberta Goloba, kjer je vsebino po navedbah Dnevnika z ljubitelji živali usklajevala kar Golobova ljubica Tina Gaber (ne spremljevalka, saj je Golob še vedno poročen).

Kaj so si izmislili ali izmislile?

Vzpostavitev vsaj petih regionalnih prehodnih hlevov za namestitev odvzetih rejnih živali in dodatnega na mejnem prehodu Obrežje. Objekte naj bi najeli in za njih nato kupovali tudi krmo ter vodo, plačevali naj bi tudi upravljavce hlevov. Skupno naj bi to davkoplačevalce stano 275 tisoč evrov letno.

Zaposlitev 15 veterinarskih inšpektorjev za nadzor, povezan z zaščito živali. Letni stroški za njih in opremo so ocenjeni na 1,1 milijona evrov.

Uvesti nameravajo popolno prepoved priklepanja psov na verige. Celo v zavetiščih psov ne bodo smeli imeti več na verigah. Kaj bo s psi, ki bodo pobegnili, se izgubili? Veterinarji jih bi morali evtanazirati.

Uvesti nameravajo obvezno obvezno čipiranje in registriranje mačk, za kar so predvidene tudi sankcije (globe).

Delo veterinarskih inšpektorjev naj bi nadzorovali pooblaščeni svetovalci za dobrobit živali. Slednje bi usposobili na 40-urnem tečaju, s tem bi pridobili status pooblaščenega svetovalca za zaščito živali. Za tečaj je dovolj srednješolska izobrazba, najmanj tri leta pa morajo biti aktivni člani nevladne organizacije. Ti bi nato nadzorovali in usmerjali inšpektorje, sicer doktorje veterinarske medicine, ki bi se morali zagovarjati pred njimi. Po navedbah Romana Žvegliča, predsednika Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije, bi s tem dobili živalsko nadpolicijo, nekakšno ad hoc ljudsko sodišče. “Predaleč so šli,” je dodal.

Branko Tomažič, inženir kmetijstva, nekdanji poslanec SLS in SKD ter državni svetnik, pa je na družbenih omrežjih zapisal, da tako ne more iti več naprej. Kmetje “ne morejo več dopuščati, da se posamezniki delajo norca iz nas, nas postavljajo v suženjski položaj, tretirajo kot kriminalce in največje sovražnike slovenskega naroda. Predlog zakona je kaplja čez rob vsake normalne civilizacijske norme.

Ne morejo in ne smejo razni posamezniki, hajduki z raznimi večernimi šolami v imenu zakona hoditi po mojem dvorišču, ali hlevu,” je dodal.

Spomnil je, da je to področje v zdajšnji zakonodaji lepo urejeno. Nadzor v hlevu in klavnici izvaja veterinar, ki je večkrat prisoten v hlevu, klavnici pa je to tudi njegova naloga.

Nad vsebino zakona zgrožena tudi stroka

Dr. Ožbalt Podpečan, predsednik Veterinarske zbornice Slovenije in vodja Nacionalnega centra za dobrobit živali, je za časnik povedal, da so “negativno presenečeni in šokirani”, pri pripravi zakona niso sodelovali, predlog je prvič videl v četrtek sredi dneva. Zelo kritična je tudi Vida Čadonič Špelič, doktorica veterinarskih znanosti, zdajšnja poslanka, sicer pa nekdanja dolgoletna direktorica veterinarske uprave in kasneje uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

“Kako si sploh upajo predlagati kaj takega?” je dejala Čadonič Špeličeva za časnik in dodala: “Vsaka beseda o tem zakonu je odveč, razen, da ga je treba zavreči in napisati novega.”

Predlog zakona je dostopen na povezavi: dz-rs.si

A. L.