sobota, 13 julija, 2024
Doma Slovenija Šole in vrtci ostajajo zaprti, prihodnji dnevi bodo odločilni

Šole in vrtci ostajajo zaprti, prihodnji dnevi bodo odločilni

Trend obolelosti in podatki o hospitaliziranih ter umrlih. (Vir: Vlada RS in NIJZ)
V Sloveniji je laboratorijsko potrjenih 632 okužb s koronavirusom, to je 70 več v enem dnevu. Skupno so opravili 18.369 testiranj, od tega včeraj 1075. V bolnišnični oskrbi je bilo včeraj 90 oseb, od tega 22 na intenzivni negi.

Zaradi okužbe s koronavirusom in s tem povezano boleznijo Covid-19 je umrlo 9 oseb.

Danes o dodatnih smrtih poročajo iz Šmarij pri Jelšah in z Golnika, včeraj pa sta prav tako umrli dve osebi (varovanca DSO Šmarje pri Jelšanah in Metlika).

Šole in vrtci ostajajo zaprti, kako dolgo bo to trajalo, je odvisno od dogodkov in razmer v naslednjih dneh.

Natančnejše podatke o okuženih, tudi po občinah, bomo objavili pozneje.

Uradni govorec Vlade RS Jelko Kacin pa je na današnji novinarski konferenci povedal, da vrtci po njegovi oceni do 17. aprila 2020 zagotovo še ne bodo odprti. Pojasnil je, da delež otrok, ki obolevajo za boleznimi dihal, močno pada. Znižalo se je na petino normalnega obsega.

“Če bo epidemija izzvenela v naslednjih 14 dneh, se bomo lahko začeli vračati v normalno življenje. Vrtci pa ne bodo ustanova, ki bo začela ponovno delovati,” je dejal.

Vlada rešuje tudi Slovence iz tujine. Vse svojce ljudi, ki so jih pripeljali domov na državne stroške, pa pozivajo, naj donirajo na račun države, denar bo šel za tiste, ki so najbolj izpostavljeni v tem obdobju in rešujejo življenja. Tudi na ta način bomo zdržali vse posledice epidemije, je dodal.

Vse osebe, ki v Slovenijo prihajajo iz žariščnih območij, so po novem napotene v karantene.

Pošta Slovenije upokojence tudi prosi, da če to ni nujno potrebno, obiska pošte ne načrtujejo že prvi dan izplačila pokojnin oziroma ne takoj zjutraj. “Ne želimo si, da se upokojenci zbirate v vrstah. Denarja je dovolj, časa za dvig pokojnine tudi. Pomagajte zajeziti epidemijo,” pa je danes dejal Kacin.

Dodajmo, da so 24. marca spremenili metodologijo zajema podatkov, tako da je po novem presečna ura za zajem podatkov ob polnoči za pretekli dan (in ne več 10. ura za tekoči dan). Od tod so možna tudi manjša odstopanja pri nekaterih podatkih.

Vir: Vlada RS in Nacionalni inštitut za javno zdravje

Ostanimo doma. Ostanimo zdravi.

C. R.