Sokrivi, če migrant ukrade avto in vlomi v nezaklenjeno hišo

Odgovor, ugovor, ki ga je črnomaljskemu sodišču poslal alžirski migrant po tem, ko je v Črnomlju ukradel avtomobil in je bil obsojen na tri mesece zaporne kazni. (vir: spletnicasopis.eu)

Prebivalci Črnomlja (velja tudi za vse ostale državljane) morajo ravnati samozaščitno, sicer so sokrivi, če jim migranti kaj odvzamejo. Takšno stališče je na Okrajnem sodišču v Črnomlju zavzel Mitja Inkret, odvetnik alžirskega migranta, ki je junija letos skupaj s pajdašem izpred hiše v Črnomlju ukradel golfa.

Podatke iz sodnega spisa je danes na svojem spletnem portalu spletnicasopis.eu (tukaj) objavil znani slovenski novinar Peter Jančič.

Dva migranta je policija ujela čez pol ure. Iz sodnega spisa na črnomaljskem okrajnem sodišču pa je razvidno, da se je voznik Adam Sekvali iz Alžirije čez državno mejo iz Hrvaške v Slovenijo nezakonito pretihotapil že drugič.

Okrajno sodišče mu je, ker si je “sposodil” avto, v katerem so bili ključi, srečanje s policisti pa tudi ni bilo najbolj nežno, dosodilo tri mesece zapora. Tožilstvo se je čez poletje pritožilo, da je kazen prenizka.

Odvetnik Mitja Inkret pa je vztrajal:

“Do kaznivega dejanja ne bi prišlo, če bi oškodovanec zaklenil avto in ne bi v avtu pustil kontaktnih ključev. Glede na to, da se je oškodovanec zavedal, da se nahaja na območju, kjer je večje število ilegalnih prehodov, bi se tudi od oškodovanca pričakovalo, da ravna z ustrezno skrbnostjo ter poskrbi za varnost njegovih premičnin, ne pa da jih pušča prosto dostopne. Iz navedenega je torej razvidno, da je ravno oškodovanec bistveno prispeval k temu, da je prišlo do kaznivega dejanja.”

Jančič je pridobil tudi del ugovora, ki je napisan na roko in v nam neznani pisavi in jeziku. Zakaj tako, če je imel migrant odvetnika, lahko samo ugibamo.

Sicer pa dodajmo, da je občane v obmejnih krajih, na to, naj zaklepajo avtomobile, hiše in stanovanja, že pred časom pozval tudi notranji minister Boštjan Poklukar iz stranke LMŠ. K temu, naj občani skrbijo za svoje premoženje, poziva tudi Policija.

Skratka. Državljani moramo vse zaklepati, najbolje tudi sebe v stavbe, da ne bomo sokrivi, da so nas nezakoniti migranti nepripravljene dobili zunaj, na prostem, in lahko z nami počnejo karkoli si želijo.

C. R.