Šokantno: Bosanska ministrica o zdravstvenem stanju migrantov

Ministrica Nermina Čemalović (vir: zajem zaslona)

Nermina Ćemalović, ministrica za zdravje in socialo v Unsko-sanskem kantonu, je pred tv-kamerami razkrila šokantne podatke o zdravstvenem in siceršnjem stanju ilegalnih migrantov v bosanskih migrantskih centrih. Povedala je: “Imamo aids, aktivno tuberkulozo pljuč, hepatitis B in C, odvisnike od narkotikov, hipnotikov, narkomane …”

Video posnetek v teh dneh na družbenih omrežjih beleži neverjetno število ogledov.

Ministrica je povedala: “Epidemiološko stanje v Unsko-sanskem kantonu je alarmantno. Z vsaki dnem se poslabšuje, saj je samo v zadnjem mesecu na območje Unsko-sanskega kantona prišlo preko 600 migrantov. Zdaj jih je tu okoli 5000 do 6000 migrantov. Evidentno in skrb vzbujajoče je, da je v dveh največjih migrantskih centrih, to je  v Biri v središču Bihaća in Miralu v Veliki Kladuši, skupno okoli 3000 migrantov. Pri tem je 90 odstotkov moških v starosti od 15 do 30 let starosti.

Med njimi so HIV-pozitivni. To pomeni, da imamo aids, imamo aktivno tuberkulozo pljuč, imamo hepatitis B in C. Evidentirano je veliko število odvisnikov od narkotikov in hipnotikov. Med migranti so narkomani. Stanje je skrb vzbujajoče.

Zdravstveno osebje, ki osebam v migrantskih centrih nudi pomoč, je zagotovo v velikih težavah. Stanja v hali, kjer je po 2000 migrantov naenkrat, z epidemiološkega vidika, žal, ne morejo nadzorovati.

Imamo tudi finančne težave. Ko govorimo o kantonski bolnišnici, so njene kapacitete zadostne za lokalne prebivalce. Že tu je bolnišnica včasih prepolna. Ob pojavu katerih koli nalezljivih bolezni pa infekcijski oddelek ne more sprejeti tolikšnega števila obolelih. Ne morejo sprejeti niti tolikšnega števila obolelih za aktivno tuberkulozo. Imeli smo tudi primere, da je preko 300 ali 400 migrantov v teh centrih sodelovalo v množičnih pretepih, nato je bilo več desetin poškodovanih, ki jih nimamo kam namestiti.”

Unsko-sanski kanton zajema združene občine: Bihać, Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac, Bužim, Cazin, Ključ, Sanski Most in Velika Kladuša. Glavno mesto je Bihać.

C. R.