Šok! Romski učenec hudo poškodoval sošolca, njegovo stanje je resno

OŠ Velika Dolina.

Na Osnovni šoli Velika Dolina v občini Brežice je zjutraj romski učenec v razredu napadel osmošolca in ga hudo poškodoval. Učenec je bil zaradi poškodb in šoka odpeljan v Splošno bolnišnico Brežice, njegovo stanje je resno, so na družbenem omrežju Facebook zapisali na Občini Brežice.

 

Ravnateljica tamkajšnje osnovne šole Anja Zevnik je povedala, da od današnjega dne ne more zagotoviti 100-odstotne varnosti otrok in zaposlenih v šoli, počutijo se nemočne. Starši se bojijo poslati otroke v šolo, večinsko prebivalstvo se umika nasilnim posameznikom v kraju.

Župan Ivan Molan je zaradi incidenta takoj kontaktiral policijo in varnostno službo, ki bosta od danes zjutraj v OŠ Velika Dolina do konca šolskega leta skrbela za varnost učencev in zaposlenih. Direktor ZD Brežice je zagotovil tudi psihološko pomoč otrokom in zaposlenim, ki jih je napad v šoli pretresel. Župan je povedal, da v občini Brežice beležijo porast kaznivih dejanj Romov, zato bo sklicana tudi izredna seja Občinske sveta Občine Brežice s predstavniki pristojnih institucij, saj je občina z zakonodajo omejena na področju zagotavljanja varnosti.

Župan je spomnil, da so župani 11 občin jugovzhodne Slovenije zbrali podpise več tisoč državljanov in v državni zbor vložili pobudo za spremembo zakonodaje, vendar so bili zavrnjeni. Pristojna ministrstva naj bi do konca leta 2023 pripravile boljše predloge spremembe zakonodaje, a do danes se ni zgodilo nič.

“Na občini incident, ki se je zgodil v šolskem okolju, kjer naj bi pedagoški proces potekal v varnem in mirnem okolju, obžalujemo in si želimo, da bo konec šolskega leta minil mirno za otroke, ki nestrpno pričakujejo poletne počitnice,” so zapisali.

Župan je spomnil še, da je 11 občin jugovzhodne regije in Posavja lani v državni zbor s podpisi volivcev vložilo spremembe zakonodaje, ki bi omilile romsko problematiko, a jih je vladna koalicija zavrnila z obljubo, da bo do konca leta pripravila svoje rešitve. A do danes svoje obljube ni uresničila.

A. V.