Sodražica: Odprto širokopasovno omrežje s seznama belih lis

Sodražica (foto: Občina Sodražica)

V občini Sodražica bodo gradili odprto širokopasovno omrežje naslednje generacije GOŠO 5. Do priklopa bo upravičenih okoli 90 gospodinjstev, ki so na seznamu t. i. belih lis, ki ga je pripravil direktorat za informacijsko družbo.

Odprto širokopasovno omrežje bo gradilo podjetje Tritel, ki je za gradnjo omrežja v Sodražici pridobilo koncesijo na lanskem javnem razpisu za sofinanciranje gradnje odprtih širokopasovnih omrežij naslednje generacije GOŠO 5. Tega iz Evropskega sklada za regionalni razvoj sofinancira EU.

Priklop na optično omrežje s prenosno hitrostjo najmanj 100 megabitov na sekundo bo omogočen gospodinjstvom na območju belih lis, poroča STA. Te so določene tam, kjer gospodinjstvom dostop na internetna omrežja naslednje generacije še niso na voljo in kjer hkrati telekomunikacijska podjetja nimajo tržnega interesa, da bi zgradila tovrstno omrežje.

V občini Sodražica je na seznam belih lis vpisanih okoli 90 gospodinjstev, predvsem v naseljih Kračali, Kržeti, Petrinci in Travna Gora.

K. R.