Sodražica: Občinsko vodstvo sprejelo še dodatne ukrepe

Sodražica (vir: občina)

V občini Sodražica je glavno žarišče okužb v tamkajšnji osnovni šoli. Otroci enega razreda so v karanteni, preventivno je bil v tem tednu zaprt tudi en oddelek vrtca pri osnovni šoli, v katerem je bila prisotna strokovna delavka z okužbo, preden je kazala simptome okužbe. V občini je sicer 23 aktivnih okužb, od tega so jih včeraj potrdili 7.

Vodstvo občine Sodražice, ki jo vodi župan Blaž Milavec, se je včeraj sestalo z vodstvom Občinskega štaba Civilne zaščite ter s predstavniki ključnih institucij (OŠ Sodražica, ZD Ribnica, enota CSD Ribnica, PP Ribnica). Strinjali so se, da je situacija resna, a ne kritična. Tudi v prihodnjih dneh pričakujejo rast števila okužb. Navajajo pa, da so te nadzorovane in zaenkrat znotraj predvidenih skupin.

Zaradi preventive je štab Civilne zaščite, skupaj z vodstvom Občine Sodražica, poleg že sprejetih vladnih ukrepov, sprejel še nekaj dodatnih, ki veljajo že od danes oz. jutri, in sicer:

  1. Do preklica so zaprli Športno dvorano Sodražica in telovadnico pri OŠ za vse dejavnosti, razen za tiste, ki so s strani Vlade RS izrecno dovoljene, ter za potrebe izobraževalnega programa Osnovne šole.

2. Do nadaljnjega so odpovedani vsi javni dogodki (prireditve, srečanja, sestanki) na območju občine, razen tistih, povezanih z delovanjem državnih in občinskih služb ter tistih, ki so izrecno dovoljeni (pogrebi itd.).

3. Omejili so obiske Enote knjižnice Sodražica, ki do preklica izvaja izposojo knjig v Sodražici brezkontaktno, izključno po predhodnem naročilu po telefonu oz. e-pošti.

4. Omejili se tudi vstopanje v prostore občine Sodražica.

Občina Sodražica – Občinski štab CZ in župan vse občanke in občane ob tem pozivajo k doslednemu spoštovanju odrejenih predpisov, uporabi zaščitnih sredstev in izogibanju nepotrebnim medsebojnim stikom in druženju.

V Sodražici je bilo v zadnjih 14 dneh potrjenih 23 okužb, to je pri 1,053 % prebivalcih. Potrjenih primerov je glede na primerljiv kazalnik v državi 1052,6 na 100.000 prebivalcev, kar je približno štirikrat več od povprečja v državi.

M. D.