Social Impact Award tudi v občini Črnomelj!

Črnomelj (vir: YouTube)

SLOAM, Slovenska agencija za mlade v letošnjem letu organizira prvi slovenski Social Impact Award – projekt, ki spodbuja mlade k razvoju socialno-podjetniških inovacij za reševanje najzahtevnejših družbenih izzivov našega časa. K prijavi vabijo mlade z izrazitim čutom za soljudi, ki bodo ustvarjali družbene spremembe in se potegovali za nagrado Social Impact Award (SIA). 

Projekt Social Impact Award nudi podporo mladim socialnim podjetnikom, ki so še v zgodnji fazi razvoja in izvedbe inovativnih poslovnih rešitev za spopadanje z najpomembnejšimi družbenimi izzivi našega časa.

V mednarodnem prostoru je projekt prisoten že več kot desetletje, v Sloveniji pa začenja svojo pot v letu 2021.

V torek, 20. aprila 2021, se je s prvo izvedbo delavnice »Idea Generation« v okviru projekta Social Impact Award začelo sodelovanje med občino Črnomelj in SLOAM, Slovensko agencijo za mlade. Projekt, ki prvič pri nas celostno in na nacionalnem nivoju razvija socialno podjetništvo med mladimi, hkrati pa nagrajuje najboljše socialno-podjetniške ideje preko vseslovenskega natečaja, poteka med aprilom in oktobrom 2021.

Dogodki in delavnice, ki se bodo v Beli krajini in drugod po Sloveniji odvijali vse do 21. junija 2021, ko je predviden rok za oddajo prijav socialno-podjetniških idej, so še »Social Impact Weekend«, »Social Lab«, »Hack Your SIA« in »Chat with Impact«.

Letošnji cikel programa pa se bo oktobra letos zaključil s sklepno konferenco »Award Ceremony« v Kopru.

Barbara Papež Lavrič, direktorica RIC Bela Krajina, je ob tej priložnosti povedala: “Na RIC Bela krajina, v okviru katerega deluje tudi Podjetniški inkubator Bele krajine, vidimo v programu Social Impact Award izjemno priložnost, da ozavestimo potencialne podjetnike, da lahko k izzivom v lokalnem okolju pristopijo tudi na družbeno odgovoren način. Prav zato imajo socialna podjetja poseben pomen za družbo in okolje ter za prihodnost vseh nas. Njihov doprinos je pomemben, saj se osredotočajo na izzive, ki jim komercialna podjetja ne posvečajo dovolj pozornosti.

Potrudili se bomo, da bodo sodelujoči skozi program pridobili čim več uporabnih informacij za razvoj svoje podjetniške ideje ter se veselimo vsakršnih socialno-podjetniških inovacij v našem okolju.”

Social Impact Award bo izveden v tretjih letnikih Srednje šole Črnomelj

Social Impact Award predstavlja dolgoročni program, ki se ne zaključi ob oddaji prijave s strani mladih na nacionalni natečaj, podrobnejšo »inkubacijo« idej finalistov, vseslovenskim glasovanjem in podelitvijo nagrad, temveč iz leta v leto ponuja podporo mladim v lokalnem okolju, da izboljšajo svojo poslovno zamisel in načrt, predem pa vrnejo v lokalno okolje znanje in zanos, ki so jih pridobili skozi program SIA. Sodelovanje s SLOAM, Slovensko agencijo za mlade, ki ima v Sloveniji na čez izvajanje tega programa, je tako sklenjeno za obdobje vsaj treh let. V dobrem desetletju je v projektu SIA sodelovalo že več kot 40.000 mladih iz 28 držav Evrope, Afrike in Azije.

Program Social Impact Award bo letos izveden v tretjih letnikih Srednje šole Črnomelj, mladi pa bodo vključeni tudi v nacionalno tekmovanje, ki se bo odvijalo vse do oktobra letos.

Jutri, 4. maja, od 15. do 18.30, bo v organizaciji RIC Bela krajina in MC BIT potekala delavnica »Social Impact Award Idea Generation«, ki je odprta za vse zainteresirane mlade iz Bele krajine in okolice v starosti od 18 do 30 let. Možna je tudi vključitev mladih na t. i. Social Impact Weekend, ki bo potekal 14. in 15. maja 2021 v živo ali preko spleta (odvisno od epidemološke slike), več o temu pa je možno prebrati na spletni strani projekta https://slovenia.socialimpactaward.net.

Vsi dogodki so brezplačni in ne predstavljajo pogoja za sodelovanje v naslednjih

Več podatkov lahko pridobite pri Alenki Tomašič – RIC Bela krajina (Podjetniški inkubator)

[email protected], tel. št. 040 728 724

M. D.