Podjetje Treves tovarne ne bo obnovilo

Požar v podjetju Treves, sredi januarja letos. (vir: PU Novo mesto)

Podjetje Treves iz Biča pri Trebnjem, ki izdeluje avtomobilske sestavne dele s področja zvočne in termične izolacije in katerega proizvodnjo je januarja prizadel obsežen požar, bo po nedavni odločitvi matične družbe v Franciji septembra zaprlo vrata.

Brez dela bosta ostala 102 zaposlena, iz matičnega podjetja Treves SA so sporočili, da po januarskem požaru ne bodo obnovili tovarne in zaradi slabih poslovnih perspektiv ne bodo nadaljevali gospodarske dejavnosti v Sloveniji. 

Razlog je v tem, da ima novomeški Revoz, eden glavnih Trevesovih naročnikov, naročila za izdelavo Renaultovega modela twingo zagotovljena le srednjeročno. Še vedno namreč ni jasno, kako bo s proizvodnjo Twinga po letu 2024.

Informacijo o zaprtju tovarne so zaposlenim sporočili na zboru delavcev v četrtek, je poročal STA. Družba bo sicer med postopkom sprejemanja programa presežnih delavcev skušala sprejeti čim več ukrepov za omilitev negativnih posledic za delavce, katerih delo bo postalo nepotrebno.

Podjetje Treves na Biču so ustanovili leta 2005. Njegov ustanovitelj je podjetje Treves iz Francije, ki je v večinski družinski lasti in so ga ustanovili leta 1836. To kot ključni partner sodeluje v avtomobilski industriji in je globalna družba, specializirana za razvoj, izdelavo in dobavo avtomobilskih sestavnih delov s področja zvočne in termične izolacije. Tovarno imajo tudi v Španiji.

M. D.