Šmarješke Toplice: Ponovne volitve v Beli Cerkvi že razpisane

(foto: kraji.eu)

Občinska volilna komisija v Šmarjeških Toplicah je včeraj tudi uradno razpisala ponovne volitve za župana na volišču Bela Cerkev. Kot dan glasovanja so določili nedeljo, 16. decembra.

Tisti volivci, ki nameravajo glasovati preko pošte, morajo občinsko volilno komisijo o tem obvestiti do ponedeljka, 10. decembra, do 24. ure. Volivci, ki nameravajo glasovati na domu, pa morajo komisijo o tem obvestiti do četrtka, 13. decembra, prav tako do 24. ure.

Predčasno glasovanje bo potekalo v četrtek, 13. decembra, med 7. in 19. uro, na volišču v Šmarjeti – dvorana Kulturnega doma.

Do vključno ponedeljka, 10. decembra, je možno občinski volilni komisiji predložiti predloge za zaupnike. Lista kandidatov ima v skladu z zakonom o volitvah v državni zbor lahko največ po enega zaupnika na volišču, so še zapisali v obvestilu.

V Šmarjeških Toplicah sta županska kandidata Marjan Hribar in Bernardka Krnc zbrala vsak po 1016 glasov. Občinska volilna komisija je v sredo po ugovoru priznala še en glas Hribarju, zaradi nepravilnosti pa je določila ponovne volitve na volišču v Beli Cerkvi.

Komisija je Hribarju po ugovoru priznala glas z glasovnice, sprva zavržene kot neveljavne, kjer naj bi se volivka v Orešju podpisala pod njegovim imenom, ni pa obkrožila številke. Drugi Hribarjev ugovor se je nanašal na domnevne nepravilnosti na volišču v Beli Cerkvi, kjer naj bi prišlo do takšnih nepravilnosti, ki bi lahko bistveno vplivale na volilni izid, zato se je volilna komisija odločila za ponovitev volitev na omenjenem volišču.

Hribar je že pred tem povedal, naj bi volivka v Beli Cerkvi že označila svojo izbiro, nato pa naj bi nekdo drug njeno odločitev prečrtal in obkrožil drugo možnost. Omenjeno glasovnico naj bi celo zmečkal. Volilni odbor je potem to glasovnico označil za neveljavno, komisija pa se je odločila drugače in jo, ne “da bi poznala ozadje”, štela za veljavno ter s tem, kot meni Hribar, spremenila volilni izid.

Ugovor na občinsko volilno komisijo je vložila tudi Bernardka Krnc, a ga je komisija zavrnila kot neutemeljen. Po poročanju medijev je bil njen ugovor presplošen, nekonkretiziran.

Hribar se je na odločitev občinske volilne komisije, ki jo vodi Fredi Bančov, notar iz Trebnjega, odzval z besedami, da mu je bila odvzeta zmaga na županskih volitvah in da bodo zoper to odločitev poiskali vsa pravna sredstva na upravnem sodišču.

Krnčeva, ki se je sprva bolj nagibala k žrebu, je za Slovensko tiskovno agencijo povedala, da je z odločitvijo komisije o razpisu ponovnih volitev v Beli Cerkvi zelo zadovoljna.

J. M.