Grozljivo: Odvzemali novorojenčke in jih preprodajali

(vir: pixabay.com)

V prejšnjem režimu je iz porodnišnic v nekdanji skupni državi izginilo od 6000 do 10.000 novorojenčkov, ki so jih kriminalne združbe v sodelovanju s centri za socialno delo in bolnišnicami prodale v tujino. Mamam so govorili, da je njihov otrok zaradi zapletov umrl, posvojiteljem pa, da so se matere otrokom odrekle. O tem v teh dneh poročajo slovenski mediji.

Konkretno sta razkrita dva primera, povezana s Slovenijo. Leta 1983 so zdravniki prodali otroka, rojenega v koprski porodnišnici. Drugi primer je znan iz Prištine (leta 1986), prodali so ga v Slovenijo. Zgodba v ozadju je bila vedno enaka. V Srbiji so tudi že ustanovili Društvo pogrešanih dojenčkov Beograd.

Aktivist Marko Ivić je pomagal Zoranu Djukiću, da bo prvič po 36 letih videl svojo pravo mamo. (Foto: Planet TV)

Tragično zgodbo s srečnim koncem, ki se je zgodila v Kopru, je predstavil aktivist Marko Ivić. Pred pol leta ga je poklical 36-letni Zoran Djukić, ki je bil rojen v Kopru. Djukić, žrtev krute preprodaje novorojenčkov, je postal sumničav, saj ni imel nobenih podobnosti s svojimi starši. Edina sled do resnice je bila zapestnica iz stare koprske porodnišnice.

Marko Ivić je povedal. “Takrat sem na njegovi zapestnici opazil, da je napisano ime Saša. Ne Zoran, temveč Saša. Na zapestnici sta napisana tudi številka in ime bolnišnice.”

Z nekaj brskanja in veliko sreče je prišel do kartona iz leta 1983, na katerem je bilo ime matere. Po poročanju Siola jo je pred nekaj dnevi poklical na Hrvaško, kjer zdaj stanuje, in ji sporočil, da je njen sin živ – ni mogla verjeti. “Slišala sta se in 25. decembra, na božič, se bosta srečala. Prej ne moreta, saj on nima potnega lista. Mislim, da ga bo dobil šele okoli 21.,” je dejal Ivić.

Primer dojenčka iz Prištine, ki so ga prodali v Slovenijo

Šokantna je tudi zgodba 33-letnice, njeni krušni starši so jo namreč prišli iskat kar v porodnišnico v Prištino. “Konec avgusta 1986 je družina prišla v Prištino. Starši so šli naravnost v porodnišnico, kjer so bili pravzaprav le slabih pet minut. Le toliko, kolikor je bilo potrebno, da so otroka, zavitega kar v bolniško odejo, odnesli iz bolnišnice. V tem konkretnem primeru so dojenčka brez dokumentov odpeljali v Slovenijo, v Ljubljano, kjer so naredili lažne dokumente, na katerih je pisalo, da se je ta deklica rodila v Ljubljani, ne v Prištini,” pa je povedala Milena Janković, članica Društva pogrešanih dojenčkov Beograd.

Siol.net je zapisal, da še ni znano, kdo je bila mama novorojenke, v tistem obdobju so namreč v isti bolnišnici domnevno mrtve otroke rodile tri ženske. “Zdravnik je povedal, da sprejema tako denar kot tudi darila. Ravno prejšnja stranka mu je podarila avtomobil. Pred ordinacijo pa je bil parkiran avtomobil, vreden 50 tisoč evrov,” je dejala Jankovićeva.

Dodala je, da se takšne zgodbe še vedno dogajajo. Slovenske novice pa poročajo, da je bila cena za preprodana dvojčka 15.000 nemških mark.

Onaplus pa je objavila, da je slovenska pevka Melita Osojnik, znana predvsem po ustvarjanju glasbe za otroke, na družbenem omrežju facebook objavila nenavaden poziv. V luči novih dokazov namreč verjame, da so pred 38 leti dojenčka, ki ga je povila v kranjski porodnišnici zamenjali. Rečeno ji je bilo, da je njen deček zaradi zdravstvenih zapletov naslednji dan umrl, ona pa sedaj išče osebo, rojeno med 15. in 24. majem 1980 v Kranju, ki bi utegnila biti njen biološki otrok. (vir )

Vir: Siol.net, RTV SLO in drugo.

C. R.