Šmarješke Toplice: Marjana Hribarja potrdili za župana

V Šmarjeških Toplicah so sinoči zadnji v državi po jesenskih lokalnih volitvah potrdili 11-članski občinski svet, novi svetniki pa so nato odločali o potrditvi mandata novoizvoljenemu županu Marjanu Hribarju. In ga tudi potrdili, Hribar pa je že slovesno prisegel.

Svetniki so kar štiri ure za zaprtimi vrati razpravljali tudi o pritožbi na volitvah poražene nekdanje županje Bernardke Krnc. To so zavrnili. Krnčeva je napovedala pritožbo na Upravno sodišče RS, novoizvoljeni župan Hribar pa danes pričakuje ustrezno predajo poslov.

Medtem, ko v drugih občinah župani in svetniki že pospešeno delajo, pa je na volitvah poražena šmarješka županja Bernardka Krnc prvo konstitutivno sejo sklicala po njenem mnenju na zadnji zakonsko možni datum. V Mirni, na primer, je bila prva seja že pet dni po volitvah.

V občinah, kjer je bil podobno kot v Šmarjeških Toplicah drugi krog županskih volitev, pa je bilo to večinoma že v drugi polovici decembra. Le v Šmarjeških Toplicah je Krnčeva zavlačevala do zadnjega dne.

Krnčeva je svojo pritožbo predstavila že sredi januarja, njen odvetnik Damijan Gregorc je takrat dejal, da bi moral ob upoštevanju pritožbe in vrnitvi na izenačen izid med Krnčevo in Hribarjem o novem županu odločiti žreb.

Med glavnimi pritožbeni očitki je sredi januarja navedel pomanjkljivosti oz. napake v poročilu Občinske volilne komisije, kjer naj bi bila nepojasnjena razlika 132 glasov v dveh točkah, ki obravnavata glasovanje v drugem krogu. To razliko je Občinska volilna komisija nato pojasnila kot napako v zapisu poročila. Preostali očitki pa se nanašajo na sum, da je namesto volivca glasoval nekdo drug, in na sum neveljavnih glasovnic.

Županske volitve v Šmarjeških Toplicah so sicer po drugem krogu kazale na neodločen izid med Hribarjem in Krnčevo, kar bi zahtevalo žreb župana. Bernardka Krnc se je sprva strinjala z žrebom in je za STA dejala, da se na izide volitev, po katerih sta oba prejela enako število glasov (1015), ne bo pritožila. Preko noči se je premislila in vložila ugovor, za katerega so v Občinski volilni komisiji dejali, da ni bil vsebinske narave.

Občinska volilna komisija, ki jo vodi Fredi Bančov, se je nato vseeno odločila za ponovitev volitev v Beli Cerkvi. Veljalo je, da želijo Krnčevi s tem pomagati, saj naj bi šlo za njej naklonjeno volišče. Marjan Hribar se je na odločitev volilne komisije pritožil na upravno sodišče, ki je razsodilo, da ponovitve volitev ne bo, Občinski volilni komisiji pa so dali tudi jasna navodila glede nekaterih drugih stvari.

Volilna komisija je nato preklicala nove volitve v Beli Cerkvi in objavila rezultate volitev, po katerih Hribar vodi za dva glasova, prejel je 1017 glasov, Krnčeva pa 1015. Ta rezultat je sinoči potrdil tudi novi občinski svet.

Pravni zastopnik Krnčeve Damijan Gregorc iz Ljubljane (tudi nekdanji solastnik Odvetniške pisarne Miro Senica in odvetniki) je ob sinočnjem Hribarjevem imenovanju po pričakovanjih napovedal pritožbo na upravno sodišče. Ob že navedenih razlogih je sinoči dodal, da je pritožbo dopolnil še z domnevnimi nepravilnostmi pred volitvami in med njimi.

Primerjava z dogodki v Kopru

Podobni zapleti so bili tudi v Mestni občini Koper, kjer pa nekdanji župan Boris Popovič vseeno ni posegal s tako drastičnimi ukrepi, s katerimi bi ohromil vodenje in delo občinskega sveta kot je to storila Bernardka Krnc v Šmarjeških Toplicah. Popovič se je na rezultate pritožil, mestni svet je pritožbo zavrnil, nato se je pritožil na upravno sodišče, ki o pritožbi še ni odločilo. Ne glede na to pa je Popovič prvo konstitutivno sejo sklical že za 21. december 2018 (drugi krog volitev je bil 2. decembra) in novi župan ter mestni svet že nemoteno delajo.

Kako naprej?

Upravno sodišče mora skladno z določbo zakona o lokalnih volitvah o pritožbi Bernardke Krnc odločiti v 30 dneh od njene vložitve. Krnčeva to lahko vloži šele po prejemu uradnega sklepa občinskega sveta, ki so ga svetniki sprejeli sinoči. Odločitev upravnega sodišča bo nato dokončna, saj pritožba ni več dovoljena, bo pa Krnčeva imela še možnost vložiti ustavno pritožbo.

Poznavalci razmer sicer navajajo, da je malo verjetno, da bi Upravno sodišče RS pritožbi Bernardke Krnc v celoti ugodilo, saj bi s tem spremenili tudi svojo že enkrat sprejeto odločitev v primeru volitev v Šmarjeških Toplicah.

J. M.