Slovenski državni gozdovi krepijo lastne zmogljivosti za sečnjo in pospravilo lesa

(Vir: SiDG, FB)

V voznem parku družbe Slovenski državni gozdovi (SiDG) so tudi prvi trije vrhunski John Deere gozdarski traktorji s 120 KM, z nadgradnjo Mihelič in vitlom Uniforest. Traktor serije 6M se ponaša tudi z inovativnim brezstopenjskim menjalnikom, ki zmanjšuje nevarnost zdrsov. 

To pomeni, da je SiDG okrepila lastne zmogljivosti za sečnjo in pospravilo lesa.

To je bil tudi razlog, da so se odločili za nakup treh novih za delo v gozdu posebej prirejenih kmetijskih traktorjev. Cena enega je 170.000 evrov.

Direktor mag. Robert Tomazin je gozdarjem zaželel varno delo z novimi stroji.

Mag. Robert Tomazin je lani, po nastopu mandata glavnega direktorja družbe SiDG, ki je v državni lasti, povedal, da v SiDG z lastnimi sredstvi opravijo okoli petino odstotkov celotne gozdne proizvodnje (sečnje, pospravila lesa in podobno). Ostalo so opravili zunanji izvajalci.

Tomazinov načrt pa je bil, da SiDG okrepi lastne zmogljivosti tako, da bi lahko z njimi opravili do 35 odstotkov gozdne proizvodnje. Sočasno bi z lastnimi kamioni opravili polovico vseh prevozov. Zato kupujejo potrebno mehanizacijo in zaposlujejo dodatne ljudi.

Dvig lastne gozdne proizvodnje je namreč pomemben za primere, ko se pojavijo naravne ujme, denimo vetrolom ali žledolom, in je treba ukrepati hitro. Druga prednost lastne gozdne proizvodnje je tudi, da imajo na ta način na voljo visoko kvalificirane sekače. Poleg obvladovanja delovnih procesov je zelo pomembno tudi obvladovanje stroškov in v to smer lahko uvrstimo tudi tokratni nakup opreme.

Mag. Robert Tomazin je mandat glavnega direktorja v SiDG nastopil 5. februarja 2021. V SiDG so nato pod njegovim vodstvom vzpostavili tudi službo za kakovost in standarde poslovanja, ki zagotavlja, da v gozdarski proizvodnji bistveno bolje obvladujejo procese. Vpeljali so tudi nekatere elemente nadzora, ki jim omogočajo, da so lahko boljši in učinkovitejši.

K. R.