Slovenska vrata odprta na široko: V dveh dneh 657!

Fotografija je simbolična. (vir: arhiv)

V dveh dneh, četrtek in petek, 31. avgusta in 1. septembra, so policisti novomeške policijske uprave obravnavali 657 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Obravnavali so še dva tihotapca, ki sta v osebnih avtomobilih nezakonito prevažala 15 migrantov.

Večina nezakonitih migrantov je državno mejo prestopila v Posavju, pet pa v Beli krajini.

V Posavju so mejo prestopili na območjih Slovenska vas, Obrežje do Rigonc in Dobova, v Beli krajini pa so tri obravnavali v Bojancih (občina Črnomelj) in dva v Primostku (občina Metlika).

Policisti so v noči iz četrtka na petek na bencinskem servisu na Obrežju kontrolirali tudi osebni avtomobil hrvaških tablic, ki ga je vozil 29-letni državljan Srbije. Prevažal je štiri državljane Turčije, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v Slovenijo. Avto so mu zasegli, voznika pa pridržali.

V petek, 1. septembra, pa so policisti na avtocestnem počivališču Grič kontrolirali 33-letnega voznika iz Srbije, ki je vozil cestno terensko vozilo (SUV) bošnjaških tablic. V avtu je vozil 11 domnevnih državljanov Turčije (od tega pet otrok), ki ne izpolnjujejo pogojev za bivanje v Sloveniji. 33-letniku so odvzeli prostost in ga pridržali. Postopek so prevzeli policisti policijske postaje za izravnalne ukrepe iz Obrežja, ki so ga kazensko ovadili in privedli k preiskovalnemu sodniku okrožnega sodišča v Krškem.

Postopki s tujimi državljani še niso zaključeni, so sinoči sporočili s Policijske uprave Novo mesto. Dejstvo pa je, da je, da policija po zapovedi slovenske vlade nezakonitih migrantov praviloma ne vrača na Hrvaško.

Policisti jih morajo popisati (tudi s pomočjo prevajalcev, če je potrebno), oskrbeti in poskrbeti za njihov prevoz do azilnega doma v Ljubljani.

M. D.