Izjava dneva: Navadnim ljudem davki, zaslužni eliti rajske plaže tropskih otokov

Je bila odločitev sprejeta ob kozarčku soka (z ledom), kot pravijo na ministrstvu, da v takšnih kozarcih pri njih strežejo sok? (vir: arhiv)

“Navadnim ljudem davki, prispevki, trošarine ter svinjarije s cenami energentov in pogonskih goriv, zaslužni eliti pa: Fajonova veleposlanike poslala na rajske plaže tropskih otokov.”

Tako je na omrežju X (nekdanji Twitter) odločitev zunanje ministrice Tanje Fajon (SD) komentiral eden od sledilcev.

Tanja Fajon je pred lanskimi volitvami na veliko obljubljala in govorila o jedrni Evropi, njena ravnanja zdaj pa so povsem drugačna. Eno zadnjih je postavitev veleposlanikov v Dominikanski republiki in na Fidžiju. Pri tem ni jasno, zakaj Slovenija potrebuje veleposlanika ravno v teh državah. Blagovna izmenjava s Fidžijem je namreč nična (je ni), z Dominikansko republiko pa je tega vsega 74.024 evrov.

Ukaz o postavitvi izrednega in pooblaščenega veleposlanika je sicer izdala predsednica republike Nataša Pirc Musar. Vendar pa je ta le izvrševalka, resnične odločitve se sprejemajo na ministrstvu za zunanje zadeve.

V Dominikanski republiki bo izreden in pooblaščeni veleposlanik Andrej Gregor Rode, ki bo imel sedež v Ottawi.

Za izrednega in pooblaščenega veleposlanika Republike Slovenije v Republiki Fidži pa je imenovan Marko Ham, ki bo imel sedež v avstralski Canberri.

M. D.