Slovenka v središču velikega škandala, ki trese Bruselj

Nina Gregori (vir: Zajem zaslona)

Slovenka Nina Gregori, ki v Bruslju tri leta vodi evropsko Agencijo za azil, je obtožena številnih nepravilnosti in prikrivanj, to so v sporočilu Agenciji za boj proti prevaram pri Evropski komisiji razkrili zaposleni v uradu Agencije za azil. Zaprosili so za preiskavo, vodstvo agencije obtožujejo nepotizma, prikrivanja nepravilnosti in prirejenih poročil.

V pisni obtožbi, ki jo je videl  Financial Times, je največ obtožb usmerjenih na Nino Gregori.

Nina Gregori je bila za izvršno direktorico Evropskega azilnega podpornega urada (EASO oz. agencije za azil) s sedežem na Malti izbrana v začetku leta 2019 (vir), v času vlade Marjana Šarca, pred tem je bila zaposlena na slovenskem ministrstvu za notranje zadeve, ko je tega vodil Šarčev Boštjan Poklukar, zdajšnja ministrica Tatjana Bobnar pa je bila generalna direktorica Policije.

Agencija izvaja evropski azilni sistem

Evropska agencija za azil zaposluje okoli 2000 ljudi, državam članicam bi morala nuditi pravno, tehnično in operativno pomoč in ima ključno vlogo pri izvajanju skupnega evropskega azilnega sistema. Njen namen je pospeševanje, usklajevanje in krepitev sodelovanja med državami članicami na področju migracij in azila.

Zagotavlja praktično in tehnično pomoč državam članicam, operativno pomoč državam članicam, ki imajo posebne potrebe ter katerih azilni sistemi in sistemi za sprejem azilantov so posebej obremenjeni, ter prispevke kot pomoč za oblikovanje politik in zakonodaje EU-ja na vseh področjih, ki neposredno ali posredno vplivajo na azil.

Gregorijevo so na čelo agencije imenovali s ciljem, da poveča nadzor nad zaposlovanjem, nabavo in notranjim nadzorom. V agenciji so se namreč že pred tem srečevali z obtožbami na račun slabega dela vodilnih.

Kot kaže, pa naj bi tudi Gregorijeva nadaljevala s spornimi praksami. Zaposleni v agenciji zdaj razkrivajo, da je Gregorijeva vzpostavila takšno sestavo in nadzor, kar naj bi na zunaj izgledalo kot pravilno in usklajeno. Dejansko pa je stvari postavila tako, da se prikrivajo vse nepravilnosti agencije.

Nina Gregori kot vodja agencije naj bi glede na obtožbe stvari uredila tudi tako, da o nepravilnostih ne bi bilo možno obvestiti upravni odbor, Evropsko komisijo, Evropski parlament in javnost.

Nepotizem

Obtožbe zoper njo vključujejo tudi imenovanja v nasprotju s pravili o zaposlovanju. Na ta način je svojim bližjim sodelavcem omogočila hitrejše napredovanje v karieri, nekatere pa je zadržala v uradu precej dlje, kot je bilo to dogovorjeno s pogodbami. Čeprav zaposleni menedžment agencije niso obtožili tudi za finančne prevare, pa so zapisali, da so bili zaradi teh nepravilnosti izplačevani tudi neupravičeni honorarji in plače, kar je nezakonito izkoriščanje evropskih sredstev.

Nadalje naj bi Agencija za azil zaposlila tudi nekatere osebe, ki so povezane s “korupcijskimi škandali, o katerih so pisali mediji na Malti”. Zaposlili naj bi tudi sorodnike nekaterih menedžerjev v agenciji, ki so zaposlitev nelegalno.

Prirejena poročila

Gregorijeva in ostali so Evropski komisiji in Evropskemu parlamentu pošiljali napačna poročila, ki so vključevala tudi lažne informacije o njihovih notranjih nadzorih, zatrjujejo zaposleni v agenciji.

Gregorijeva in ostali menedžment agencije so obtožbe označili kot neutemeljene. V enoti EU, imenovani Olaf, zadolženi za razkrivanje prevar, pa so potrdili, da so prejeli obtožbe zaposlenih v agenciji. Ocenjujejo, da je v gradivu dovolj materiala za preiskavo. Prejem ovadbe so potrdili tudi v Evropski komisiji, kjer so vključili Olaf.

O veliki aferi v teh dneh poročajo domala vsi evropski mediji.

Vir: Slovenka u centru velikog skandala koji trese Bruxelles

M. D.