Slovenija vstopa v oranžno fazo

(vir: Twitter)

Slovenija vstopa v oranžno fazo. To pomeni, da je v tem trenutku povprečno število dnevno okuženih v Sloveniji nižje od 1000, prav tako je manj kot 1000 obolelih hospitaliziranih. 

Spremembe ob vstopu v oranžno fazo:

– dovoljeno gibanje med občinami in zbiranje do deset ljudi,

– odprti vrtci,

– pouk v šoli za osnovnošolce,

– pouk v šoli za dijake v izobraževalnih programih nižjega poklicnega izobraževanja, za dijake zaključnih letnikov srednješolskih izobraževalnih programov,

– v višjih strokovnih šolah ter na univerzah in samostojnih visokošolski zavodih so dodatno dovoljeni izpiti in seminarji do 10 udeležencev,

– dovoljeno opravljanje trgovinske dejavnosti, kot jo ureja zakon, ki ureja trgovino, ne glede na vrsto blaga in prodajno površino (uvaja se možnost za zaposlene, da namesto negativnega testa predložijo dokazilo o cepljenju, potrdilo o prebolelem covid-19 ali dokazilo o pozitivnem rezultatu na covid-19, od katerega je preteklo najmanj 21 dni in največ 6 mesecev),

– vstop v Slovenijo brez karantene in negativnega testa tudi za cepljene in tiste, ki so preboleli covid-19.

Spremembe začnejo veljati 15. februarja 2021, spremembe ob vstopu v Slovenijo pa 13. februarja 2021.

Sprejete odločitve vlade je na popoldanski novinarski konferenci predstavil podpredsednik vlade mag. Matej Tonin.
Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je povedal:

– Do sedaj je na smučiščih veljal negativen test, ki ni starejši od 24 ur. Po novem je ta čas podaljšan na sedem dni.

– Ne želimo si, da bi po nekaj tednih spet morali zapirati smučišča. Prosim vas, vzdržujte red in razdaljo.

– Od 15. februarja naprej bo potrebno testiranje voznikov taksijev na tri dni.

– Uvaja se možnost, da namesto negativnega testa predložite dokazilo o cepljenju, potrdilo o prebolelem covid-19 ali dokazilo o pozitivnem rezultatu na covid-19, od katerega je preteklo najmanj 21 dni in največ 6 mesecev.

– Kdor je prebolel covid-19, šest mesecev ne potrebuje testiranja, upravičen je do zdravniškega potrdila.

Državna sekretarka na ministrstvu za gospodarstvo Ajda Cuderman:

– Izjeme se širijo na opravljanje trgovinske dejavnosti, kot jo ureja zakon, ki ureja trgovino, ne glede na vrsto blaga in prodajno površino. To pomeni, da so z odlokom dovoljene vse trgovinske dejavnosti brez omejitev.

– Izjema prodaje kmetijskih pridelkov na kmetiji se od sedaj naprej ureja v okviru izjeme o osebnem prevzemu blaga in hrane na prevzemnih mestih, pri kateri ni pogoja testiranja zaposlenih.

– Pri storitvah strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja je skladno z odpravo omejitve zbiranja določeno, da se jih lahko udeleži do največ 10 oseb.

– Najpomembnejša sprememba je, da nov Odlok od potrošnika oziroma stranke ne zahteva več predložitve negativnega testa testiranja za koriščenje storitev.

– Odlok odslej predvideva dve kategoriji načina dovoljenega izvajanja dejavnosti – ena BREZ pogoja testa za izvajalca oz. zaposlenega, druga pa S pogojem testa.

– Pri izvajanju storitev ostajajo enake omejitve kot doslej o dovoljenem številu potrošnikov na m2, torej ena stranka na 30 m2 oz. ena stranka na prostor, če je prostor manjši od 30 m2, ter ena stranka na 10 m2 v primeru odprte tržnice.

– Druga kategorija, s pogojem testa za izvajalca oz. zaposlenega vsebuje delno spremembo pri dejavnostih higienske nege. Vse storitve higienske nege (vključno s frizerskimi storitvami in pedikuro) so vključene med izjeme s pogojem testa za izvajalca.

– Zaposleni lahko po novem namesto negativnega rezultata hitrega oziroma PCR testa predložijo tudi:

– S številom okužb in stanjem epidemiološke slike je tudi v prihodnje pogojeno odpiranje dejavnosti, ki so zaradi epidemije že dalj časa zaprte.

– V interesu vseh nas je, da se epidemiološke razmere normalizirajo do te mere, da omejitveni ukrepi ne bodo več potrebni. Do takrat pa pozivamo k spoštovanju ukrepov, tako delodajalce, zaposlene kot tudi potrošnike.

Vlada je objavila: Kljub izboljšanju epidemioloških razmer se moramo zavedati, da je virus še vedno med nami. Zato ravnajmo odgovorno. Spoštujmo zaščitne in druge ukrepe in preprečimo širjenje virusa.

M. D.