Slovenija nad evropskim povprečjem precepljenosti prebivalstva

Podatki o precepljenosti na dan 31. marec 2021 kažejo, da je Slovenija s kazalnikom 17,69 cepljenih oseb na 100 prebivalcev na visokem mestu v EU in precej nad povprečjem držav članic EU.

Podatki o precepljenosti po posameznih državah pokažejo, da je Slovenija nad evropskim povprečjem in med 10 najuspešnejšimi državami na svetu.

In to kljub temu, da je Tomaž Gantar, zdaj že nekdanji minister za zdravje, na podlagi mnenja svetovalne skupine za cepljenje naročal predvsem cepivo AstraZeneco, ki je bilo sprva predstavljeno kot najhitrejše in najcenejše.

Zdaj pa se je izkazalo, da dobavitelj AstraZeneca dobavlja zgolj četrtino pogodbenih količin.

Po Gantarjevem odhodu je vodenje ministrstva za zdravje začasno prevzel Janez Janša. Nato so z ekipo na ministrstvu dodatno izborili še skoraj 1,5 milijona doz cepiv proizvajalcev Pfizer in BioNTech (BF), kar Sloveniji omogoča sedanji nadpovprečni tempo cepljenja, sicer bi bili tam kot Hrvati ali Bolgari.

In, kar je najpomembnejše, to nam bo omogočilo zadostno precepljenost odraslega prebivalstva za učinkovito zaustavitev večine epidemičnega vala do začetka poletja.

M. D.