Skregani, še vedno so se skregali, zakaj bi bilo tokrat drugače?

(vir: arhiv)

Predstavniki KUL so v torek na Trgu republike pred državnim zborom v Ljubljani podpisali sporazum o povolilnem sodelovanju. Na volitve bodo stranke odšle vsaka s svojimi kandidati in programi, volilne glasove bodo zajemali v skupnem volilnem bazenu, na koncu pa bo tako, da bo volivec ene stranke dal glas vsem štirim.

Ali drugače: Voliš enega, dobiš vse štiri v paketu.

Kaj pomeni podpis sporazuma?

Ne veliko ali skoraj nič. Znani dr. Vinko Gorenak je v tem tednu zapisal, da je “sporazum vreden manj kot rolo toaletnega papirja”. Nato pa dodal, “da gre za skrajno levičarstvo, poskus natega volivcev, hinavščino, dvoličnost, lažnivost, neumnost, politično slepoto in še kaj”.

V nadaljevanju pa je dr. Gorenak to pojasnil tako: “Na tistem podpisanem listu papirja, ki ga imenujejo sporazum, ni nič novega, razen morda tega, da ne izključujejo več povolilnega sodelovanja z drugimi strankami. Hkrati pa je jasno, da so podpisali ničvreden papir o sodelovanju po volitvah, ki sploh še niso razpisane in sploh ni jasno ali bodo vsi v parlament prišli, še manj pa, kakšen bo njihov povolilni izkupiček. Stvar je podobna hipotetični situaciji, zamislite si, da bi jutri SDS, NSI, SMC, SNS in več danes izven parlamentarnih strank na istem mestu podpisale sporazum o povolilnem sodelovanju in oblikovanju vlade. Ja, kako? Tudi na tej politični strani ni jasno, kdo bo v parlament sploh prišel in kakšen bo skupen povolilni izkupiček. Si predstavljate, kaj bi počeli skrajni levičarski mediji?

Danes levičarski sporazum poveličujejo, če bi ga hipotetično podpisali na desni strani, pa bi se iz tega norčevali. In zakaj omenjene stranke takega sporazuma ne podpišejo? Ker pri njih prevladuje zdrava kmečka pamet in ne hinavščina, dvoličnost, lažnivost, neumnost, politična slepota in še kaj.”

Požar: Tri ključni cilji najnovejše operacije KUL(ibani)

Znani novinar in urednik Bojan Požar pa je na svoji spletni strani (pozareport.si) objavil, da podpis ni pomemben, “važno je to, kar omrežje skriva z(a) njim”.

V nadaljevanju je zapisal, da gre “za tri ključne cilje najnovejše operacije KUL(ibani)”.

  1. Omrežje (si) s podpisom povolilnega sporazuma vsaj pro forma zagotavlja, da (jim) te štiri stranke ali njihovi politiki spet takoj ne zbezljalo.

2. Omrežje s tem podpisom koalicijo KUL, kjer jedrna stranka postaja Levica, potiska znotraj volilnega mehurčka 30 odstotkov na skrajno levico (nekakšno slovensko Die Linke) in posledično sprošča politično sredino, kjer nameravajo lansirati še eno levo stranko, vendar pod krinko sredinske stranke novega (starega) obraza.

3. Omrežje dela na tem, da znotraj koalicije KUL največ glasov dobi stranka Levica, kar bi omrežju potem omogočilo postavitev mandatarja, ki ne bi šel na volitve, bi pa bil po njihovem okusu. Pri tem bo žrtvovanje stranke SD zgolj stranski učinek.

Kako je bilo, ko je Šarec lani odstopil

Čeprav se Tanja Fajon (SD), Marjan Šarec (LMŠ), Luka Mesec (Levica) in Alenka Bratušek (SAB) danes pretvarjajo, kako menda dobri kolegi da so in se javno naslavljajo z imeni, s pridevnikom kolega ali kolegica, pa je znano, da so navedeni med seboj skregani. Vsa prijaznost pa je le predstava za javnost.

Zamere se vlečejo že od volitev leta 2018 dalje, nasploh pa po januarju 2020, ko je Šarec kot predsednik vlade vrgel puško v koruzo, misleč, da bo tako izsilil predčasne volitve, takratna koalicija KUL pa se je sesula sama vase.

Takratni koalicijski partnerji so lanski Šarčev odstop pospremili z naslednjimi besedami:

Dejan Židan (SD): “Najlažje je oditi in pustiti pomembne projekte nedokončane.” Kdaj so izvedeli o odstopu Šarca? “Danes. Kakor običajno partnerji nismo bili obveščeni …”

Luka Mesec (Levica): “Ta koalicija ni več imela nobenega smisla, ukvarjala se je samo še z medsebojnim komolčenjem in kadrovskim kupčkanjem. Za premierjevim odstopom najbrž tiči grenko spoznanje, da s to koalicijo ni bilo možno izvajati politik …”

Alenka Bratušek (SAB): “V SAB smo razočarani, da kot del koalicije, da predsednik vlade odstopa, smo izvedeli iz medijev … Področje, kjer nismo naredili veliko ali skorajda nič, je prav področje zdravstva.”

Marjan Šarec: “Vsak dan me zasipate s svojimi vprašanji in problemi, ki jih je treba rešiti. S to vlado se tega žal ni dalo storiti. Kakšen smisel bi imeli vsi napori? S svojimi 13 poslanci sem naredil, kar sem lahko. Nekateri so jih imeli 5 (SAB – op. av.), obnašali pa so se, kot da jih imajo 30 … To me je navdalo z dvomom prihodnjega sodelovanja.”

In zdaj? Zakaj bi bilo danes, jutri drugače, kot lani, januarja 2020? Ob tako nezrelih politikih, kot so ti (Židana je nadomestila še bolj politično nezrela Tanja Fajon), to ni mogoče.

(vir: Zajem zaslona)

J. M.