Škocjan: Začeli s praznovanjem – Knobleharjevo 2019

Bogat program vse do 6. julija, v nedeljo na Stopnem praznovanje Dneva državnosti z mašo za domovino.

Škocjan (kraji.eu)

V Občini Škocjan so sinoči začeli z nizom dogodkov v okviru tradicionalnega praznovanja Knobleharjevo 2019, ki ga med 20. junijem in 6. julijem pripravljajo ob občinskem prazniku. V gasilskem domu v Dobravi pri Škocjanu so s sodelovanjem ljubljanskega Narodnega muzeja Slovenije odprli priložnostno razstavo Prebujeni srednjeveški trg Gutenwerd.

Ta krajane opozorja na preteklost oziroma na tamkajšnji Gutenwerd, ki ga viri prvič omenjajo v 13. stoletju, leta 1473 pa so ga dokončno uničili Turki.

Po podatkih snovalcev razstave, ki je na ogled do 30. septembra, je Gutenwerd edina opuščena srednjeveška naselbina na slovenskem ozemlju, ki so jo odkrili in raziskovali arheologi. Zaradi svoje ohranjenosti je “izjemna tudi v evropskem merilu, saj tako dobro ohranjenih urbanih srednjeveških naselij skorajda ni”, so dodali.

V okviru prireditve Knogleharjevo 2019 bodo skupaj s Slovenskim etnografskim muzejem izdali tudi Knobleharjevo monografijo, opremljeno s fotografijami krajev rojakovega delovanja in nekaj njegovimi izvirnimi risbami. To bodo predstavili na Knobleharjevi akademiji, ki jo bodo po častnim pokroviteljstvom predsednika republike Boruta Pahorja pripravili 5. julija.

Na akademiji bodo premierno izvedli posebej za to priložnost zloženo Knobleharjevo kantato, novomeška škofija pa bo dan pred tem v Baragovem zavodu v Novem mestu pripravila simpozij ob 200-letnici Knobleharjevega rojstva.

Za letošnje Knobleharjevo so pripravili okoli 40 prireditev, na katerih pričakujejo skupno do 5000 obiskovalcev.

V okviru Knobleharjevega 2019 bodo odprli več prenovljene ali novozgrajene cestne in druge infrastrukture in pripravili več razstav, srečanj, igrer, pohodov, športnih prireditev, zabavnih večerov in podobno. Organizirano bo tudi romanje na Knobleharjev grob v italijanskem Neaplju, kjer bodo odkrili dvojezično spominsko ploščo.

V nedeljo, 23. junija 2019, ob 10. uri, pa bodo na Stopnem pripravili tudi praznovanje ob Dnevu državnosti z mašo za domovino in kulturnim programom. Slavnostni govornik bo dr. France Cukjati.

Slavnostna seja Občinskega sveta bo v soboto, 6. julija 2019, ko bodo podelili tudi priznanja in nagrade Občine Škocjan. Na parkirišču pred občinsko stavbo v Škocjanu pa bo ob 21. uri že tradicionalna operna predstava Giacomo Pucini: Tosca.

Kdo je dr. Ignacij Knoblehar?

Dr. Ignacij Knoblehar je živel med letoma 1819 in 1858, zaradi malarije je umrl v Neaplju. Rodil se je v Škocjanu na Dolenjskem, za misijonarstvo pa ga je 17-letnega navdušilo pridiganje misijonarja Friderika Ireneja Barage v Novem mestu.

Odločil se je za njegovo pot in leta 1848 prispel v Afriko, kjer je ustanovil tri misijone, v porečju Nila pa je deloval celo desetletje. V Egiptu in Sudanu ga je zanimalo vse, kar mu je prekrižalo pot. Vodil je natančne dnevniške zapiske, privlačili so ga Nil in takrat nepojasnjena skrivnost njegovih izvirov, tamkajšnja ljudstva, kulture, verstva, živalstvo in narava.

V Knobleharjevi zapuščini so tudi ostanki kasneje v zgodovini izginulih ljudstev oziroma predmeti različnih ljudstev ob Belem Nilu na jugu današnjega Sudana. V Škocjanu še stoji njegova rojstna hiša z vzidano spominsko ploščo.

C. R.