Škocjan: Odprli Zeliščarski center jugovzhodne Slovenije

(vir: Občina Škocjan)

V Zagradu v Občini Škocjan so v četrtek odprli Zeliščarski center jugovzhodne Slovenije, ki so ga začeli urejati oktobra lani. Naložba je bila vredna približno 200 tisoč evrov, občina, ki je bila vodilni partner v projektu, je za to pridobila nekaj manj kot 40 tisoč evrov evropskih sredstev.

Župan Jože Kapler

Škocjanski župan Jože Kapler je ob odprtju povedal, da so na vhodu v zeliščarski center oziroma v Zagraški log prenovili in opremili nekdanjo pomožno gasilsko stavbo in s tem dobili prostore za delovanje centra. V pritličju novo pokrite zgradbe je med drugim prostor za sprejemnico, učilnico, manjši laboratorij, sušilnico, pakirnico za zelišča, manjšo prodajalno in sanitarije.

Bližnji v dolini ležeči park so krajinsko uredili. Med drugim so v tamkajšnjem neokrnjenem naravnem okolju uredili energijsko točko, krožno učno pot s šestimi brvmi, ki prečijo tamkajšnji potok, in uredili zeliščne grede. Pri t. i. Rangusovi hiši so zasadili vrtiček in sadno drevje.

Vse skupaj bodo zasadili približno 40 zeliščnih rastlin. Center je dostopen tudi invalidom.

Občina Škocjan je pomožno gasilsko stavbo najela za 25 let, del zdajšnjega projekta zeliščarskega središča je tudi vzpostavitev izobraževalne, tržne, socialne in turistične mreže med zeliščarji, predelovalci ter uporabniki zelišč in drugimi vpletenimi.

Projekt so zastavili stopenjsko. Po končanju gradbeno-obrtniških in krajinskih del namerava občina v prihodnjih letih ustanoviti javni zavod, ki bo skrbel tudi za vsebinski del parka, za potrebne zaposlitve, zasaditev nasadov in predelavo zelišč.

Za vsebino zeliščarskega središča v Zagradu bo sprva skrbela škocjanska občina, ki mora omenjeni javni zavod ustanoviti najkasneje v petih letih od zagona projekta.

Projekt predvideva tudi eko-socialno kmetijo oziroma bivalne enote v njenem okviru z do šestimi oskrbovanci društva Sonček na bližnji Bučki. S škocjansko občino sodelujejo partnerji, Sonček – društvo za cerebralno paralizo Dolenjske in Bele krajine, Prostovoljno gasilsko društvo Zagrad, Turistično društvo Zagrad in novomeško podjetje BB-Bajt.

V zeliščarskem centru so redno zaposlili eno delavko, pričakujejo tudi pomoč varovancev s posebnimi potrebami društva Sonček.

V nadaljevanju objavljamo nekaj fotografij zeliščarskega centra v Zagradu v občini Škocjan.

Več o centru je na na voljo tukaj: zeliscarski-center

C. R.