Škocjan: Knoblerjev festival 2022

Škocjan (vir: kraji.eu)

V Škocjanu začenjajo skoraj tritedenski tradicionalni prireditveni niz Knobleharjevo 2022. Od leta 1996 ga pripravljajo ob občinskem prazniku, ki je 6. julija.

Danes ob 18. uri bodo slavnostno in s kulturnim programom odprli obnovljeno cesto v Osrečju.

V nedeljo, ob 10. uri, bo v cerkvi na Stopnem maša za domovino s kulturnim programom. Slavnostni mašnik bo prelat Jože Gril. Slavnostna govornica pa dr. Helena Jaklitch, ministrica v vladi Janeza Janše. V kulturnem programu bodo sodelovali Koledniki z Rake in učenci Osnovne šole Frana Metelka Škocjan. Organizatorja sta Občina Škocjan in Župnija Škocjan.

Celoten program je dostopen na povezavi: KNOBLEHARJEVO 2022 

V Škocjanu so občinski praznik posvetili ohranjanju spomina na ta dan v Škocjanu rojenega rojaka, slovenskega misijonarja v Afriki in raziskovalca reke Nil Ignacija Knobleharja. V Škocjanu še stoji njegova rojstna hiša z vzidano spominsko ploščo.

V okviru občinskega praznika pripravljajo nekaj več kot 20 prireditev, nekatere ustaljene pa so nekoliko spremenili in popestrili. Na vseh prireditvah pričakujejo do skupaj 5000 obiskovalcev.

Posebnost letošnjega praznovanja bo Knobleharjev festival, ki ga bodo ob Radulji v Škocjanu pripravili v petek, 24. junija. Začeli ga bodo s plesno-glasbeno zabavo za otroke in nadaljevali z ustvarjalnimi in športnimi delavnicami ter z dolenjsko podeželsko tržnico. Pripravili bodo domačo gostinsko ponudbo, družinam z novorojenčki iz Občine Škocjan pa bodo podarili sadike medovitih rastlin.

Občina si več let prizadeva za ureditev Knobleharjeve muzejske zbirke v Škocjanu. V ta namen nameravajo prenoviti škocjansko staro župnišče in v njem urediti kulturno-turistično središče dr. Ignacija Knobleharja. Tega naj bi končali predvidoma novembra 2024.

Občina Škocjan, ki jo vodi župan Jože Kapler, je tudi zelo uspešna, letos in prihodnje leto načrtujejo naložbe v višini 10 milijonov evrov. Več o tem smo poročali tukaj: Škocjan:

M. D.