Sklep Golobove vlade posmeh trpljenju žrtev zločinskega delovanja Udbe

Janez Zemljarič (vir: Twitter)

Pogreb Janeza Zemljariča z vojaškimi častmi je velika sramota za Slovenijo, navajajo v Zboru za republiko, ki ga vodi France Cukjati. Na družbenih omrežjih se vrstijo ogorčenja nad sklepom Golobove vlade o Zemljaričevem pokopu s protokolom slovenske države in Slovenske vojske, to je z vojaškimi častmi.

Iz Slovenske demokratske stranke (SDS) pa so sporočili, da ta sklep predstavlja posmeh trpljenju številnih žrtev zločinskega delovanja Udbe.

V Zboru za republiko so zapisali, da je bil pokojni Janez Zemljarič v prejšnjem komunističnem režimu na visokih političnih položajih, med drugim tudi minister za notranje zadeve in celo šef Udbe (SDV), na katerih je izkazoval tudi izrazito nedemokratičen odnos do nasprotnikov totalitarizma. Bil je (so)nosilec preteklega režima in (so)kriv za vohunjenje, preganjanje in trpljenje številnih Slovencev, ki niso soglašali s komunističnim totalitarizmom. Njihova življenja mu niso veliko pomenila. Še deset let po demokratizaciji in osamosvojitvi Slovenije je s pestmi tolkel po mizi in kričal: “Janšo je treba ubiti, ubiti, ubiti!”

Vlada, ki pogrebu take osebe dodeljuje vojaške časti, izkazuje svojo privrženost  nekdanjemu totalitarnemu režimu in ponižujoče ignorantski odnos do vseh, ki so v totalitarnem režimu trpeli ali bili celo ob življenje. Vse torej kaže, da se sedanja slovenska vlada ne čuti kot vlada vseh Slovencev.

V SDS so spomnili, da je odločitev Golobove vlade v temeljnem nasprotju z duhom slovenske ustave, ki temelji na spoštovanju človekovega dostojanstva, človekovih pravic ter vladavini prava. Nekdanja tajna politična policija, uradno imenovana Služba državne varnosti in v ljudskem žargonu Udba, je bila institucionalizirano nasprotje temeljnih ustavnih vrednot današnje samostojne Republike Slovenije.

Tako slovensko Ustavno sodišče kot tudi Vrhovno sodišče RS sta v različnih odločbah delovanje Udbe formalno prepoznala kot zločinsko.

Sklep Golobove vlade v jedru krši temeljne pravice do človekovega dostojanstva in predstavlja posmeh trpljenju številnih žrtev zločinskega delovanja Udbe.

Kot poudarja Združenje slovenskih političnih zapornikov, obstaja na tisoče pričevanj o drastičnem kršenju človekovih pravic in vladavine prava s strani slovenske Udbe. Iz časov, ko ji je načeloval Janez Zemljarič, pa so na voljo tudi dokazi o njeni mednarodni teroristični dejavnosti.

Zloraba vojaških časti za poveličevanje šefa zločinske organizacije je nenazadnje tudi žalitev za Slovensko vojsko, ki je nastala na temelju odpora zoper represivni jugoslovanski režim, katerega sestavni del je bila desetletja tudi Služba državne varnosti oziroma Udba.

Zemljarič je umrl 30. decembra na svoj 94. rojstni dan.

M. D.