Siol: Užaljeni Veselinovič, mrtvi Meško in diskriminirani Zorčič

Novinar Borut Meško. | Avtor Združenje novinarjev in publicistov.

“Kar je storil Veselinovič, je bilo sporočilo celotni novinarski skupnosti, da je nevarno biti nazorsko blizu desni opoziciji in kritičen do vlade. Ostaneš brez funkcije urednika in potem te vržejo še na cesto.”

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič ni odstopil. Čeprav so mu Danijel Krivec (SDS), Gregor Perič (SMC) in Jožef Horvat (NSi) ta teden pokazali 47 podpisov poslancev, ki ga več nočejo. Zorčič ni Matej Tonin (NSi) ali Dejan Židan (SD). Tonin je odstopil, ko je Marjan Šarec prevzel vlado z levimi strankami brez NSi. Židan je odstopil, ko je Šarec razglasil, da je ugotovil, da z levimi koalicijskimi partnerji ni mogoče vladati in je oblast prepustil desnosredinski vladi Janeza Janše (SDS), ki jo je na volitvah tudi volilo daleč največ volivcev.

Zorčič državni zbor zdaj vodi za koalicijo prejšnje vlade Marjana Šarca, ki je ni. Šarec pa obstruira delo parlamenta z razlago, da ima večino, a ga manjšina onemogoča, zaradi česar imajo Zorčič in njegovi nepovezani poslanci premalo vpliva. A to je le Šarčeva predstava za javnost. Ko se dogaja kaj pomembnega, so iz LMŠ zraven. Kot so bili v petek na kolegiju, ko je Zorčič predlagal, da bi državni zbor o njegovi odstavitvi, ki so jo zahtevali iz vladne koalicije, glasoval na izredni seji zbora, ki bo prihodnji teden.

Ko se urednika vrže na cesto in poniža

Ko so z leve v preteklosti prevzeli oblast, so storili precej več, kot le zahtevali pravico do nadzora: na vrh STA so nastavili svojega direktorja Bojana Veselinoviča. Pred tem podpisnika znamenite peticije 571 proti Janezu Janši. Veselinovič je takoj zamenjal odgovornega urednika Boruta Meška. Tako je spremenil uredniško politiko tiskovne agencije. Bolj v levo. To je običajno. Se dogaja. Nekdanjega urednika pa je potem še odpustil. Ga ponižal do konca. Vrgel na cesto.

In še:

Ste v največjih medijih poslušali zgodbe, kako si SDS podreja NPU in policijo? Odločitev tožilcev ta teden ob Toninu in Mahniču kaže, da si jih je podredil nekdo drug. In ju tudi zlorabljal. Za prikrivanje lepih Nataš.

Kaj je umazana propaganda v tujino in kaj precej kruta realnost.

Celotno kolumno Petra Jančiča, odgovornega urednika portala Siol.net lahko preberete tukaj: siol.net

C. R.