Sinočnjo hudo prometno nesrečo na Gorjancih zakrivil vinjen 54-letnik iz okolice Novega mesta (foto)

Prometna nesreča pri Dolnji Težki Vodi Vir: PU Novo mesto)

Nesrečo, ki se je sinoči okoli pol desete ure zvečer zgodila pri Dolnji Težki Vodi na cesti Novo mesto-Metlika, je zakrivil 54-letnik iz okolice Novega mesta. Alkotest mu je pokazal 0,7 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka.

 

Po prvih podatkih Policijske uprave Novo mesto sta trčili dve osebni in eno tovorno vozilo. Do nesreče naj bi prišlo zaradi nepravilnega prehitevanja 54-letnega voznika osebnega avtomobila Mercedes, ki se po prehitevanju tovornega vozila ni mogel pravočasno vrniti na svoj vozni pas in je čelno trčil v kombinirano vozilo avstrijskih tablic, ki je pravilno pripeljalo po svoji strani ceste. V nesreči je bilo poškodovano tudi tovorno vozilo, ki ga je prehiteval.

Povzročitelj prometne nesreče je pri tem vozil iz Metlike proti Novemu mestu, kjer cesta poteka po klancu navzdol v daljši nepregledni ovinek. Po sredini vozišča je vrisana vzdolžna ločilna neprekinjena črta.

V prometni nesreči so bile lažje poškodovane štiri osebe, in sicer 54-letni voznik osebnega avtomobila in njegov 25-letni sopotnik ter 47-letni voznik kombiniranega vozila in njegov 66-letni sopotnik. Na kraju nesreče je umrla 75-letna sopotnica v kombiniranem vozilu.

Vozniku osebnega avtomobila so policisti odredili preizkus alkoholiziranosti, ki je pokazal 0,70 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka (1,4 promila). Preiskovalni sodnik je zanj in njegovega sopotnika odredil strokovni pregled.

To je že peta smrtna žrtev prometnih nesreč na območju policijske uprave Novo mesto letos. V enakem obdobju lanskega leta je za posledicami prometnih nesreč na območju novomeške policijske uprave umrlo devet oseb.

Na Policijski upravi (PU) Novo mesto ob tem opozarjajo, da sta alkohol ter vožnja pod vplivom alkohola še vedno eden izmed glavnih dejavnikov tveganja za prometno nesrečo. Zaradi alkohola se zmanjšujejo sposobnosti varnega sodelovanja v prometu, zaznava, predvidevanja in presoje ter odločanja in končne izvedbe ustreznega ravnanja.

A. V.