Sinoči izredno pietetna in spoštljiva obeležitev spomina na žrtve komunizma

“Izredno pietetna, svečana in spoštljiva obeležitev spomina na žrtve komunizma, brez ploskanja in stisnjenih pesti, pač pa z molitvijo.”

Tako je ob sinočnji obeležitvi spomina na žrtve komunizma na Twitterju zapisal znani slovenski zgodovinar, urednik in novinar dr. Jože Možina.

Slovenija danes obhaja 17. maja narodni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja. Na predvečer tega dne so sicnoči ob 21. uri na Trgu republike v Ljubljani Civilna iniciativa Prebudimo Slovenijo, Vseposvojitev, Nova Slovenska zaveza in Združeni ob lipi sprave pripravili posebno. V kulturnem programu so sodelovali misijonar Pedro Opeka ter umetniki Marko Fink, Pavle Ravnohrib, Ana Dežman in Drago Arko.

Organizatorji so sporočili, da smo “med vojno in revolucijo izgubili skoraj 7 odstotkov prebivalstva, v naslednjih letih pa nas je zaznamovala še 45-letna komunistična diktatura”.

Sinoči so se tako pred dnevom spomina spomnili žrtev komunizma, ki so bile dolgo zamolčane in so večinoma še danes nepokopane.

Skoraj sočasno s slovesno obeležitvijo pa je Golobova vlada sprevrženo ukinila državni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja. Več o tem lahko preberete na povezavi 

Odziv na to vladno barbarsko početje je na družbenih omrežjih silovit. Uporabniki sporočajo: “Lahko ukinejo “Državni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja”, ampak zločinov ne morejo izbrisati.

Eno od sporočil je tudi: “Žrtve imajo imena, priimke, svojce, ki trpijo v bolečini krivice. Žrtve nimajo dostojnega groba. Četudi ste zbrisali dan spomina nanje, niste zbrisali njihovega trpljenja in niste zbrisali zločinov proti njim.”

Objavljamo nekaj fotografij s sinočnje slovesnosti (za povečanje kliknite na fotografijo).

Foto, vir: Zajem zaslona in drugo

M. D.