Sesulo se je še eno politično kadrovanje

Luka Lukić in njegov strankarski šef Luka Mesec (septembra 2022 ob predstavitvi za vodenje Inšpektorata za delo).

Včeraj so nas z vladne strani obveščali, da je vršilec dolžnosti glavnega inšpektorja na Inšpektoratu za delo Luka Lukić odstopil. Menda iz osebnih razlogov.

Zelo hitro pa se je izkazalo, da je Luka Lukič odstopil zato, ker mu predprejšnjo sredo znova ni uspelo opraviti obveznega strokovnega izpita za inšpektorja.

Brez tega izpita pa formalno ni mogel biti imenovan za glavnega inšpektorja s polnim mandatom.

Slednje je razkril novinar Bojan Požar in ob tem zapisal: “Četudi je bil za Luko Mesca in pripravljen opravljati tudi zelo “umazane posle”, kar je, na primer, dokazal s politično motiviranim pošiljanjem inšpekcij na RTV Slovenija.” Požar danes še navaja, da tega o dvakratnem neuspešnem opravljanju izpita za inšpektorja v Levici ne bodo javno priznali, vsi skupaj se bodo sklicevali na varstvo osebnih podatkov (vir).

Na to, da Luka Lukić (iz kvote Levica) ne izpolnjuje pogojev za zasedbo mesta glavnega inšpektorja, so opozarjali tudi v Slovenski demokratski stranki. Hkrati so zapisali, da inšpektorji Mesca že dalj časa opozarjajo na nezakonitosti, ki naj bi se dogajale pri vodenju, ministrstvo pa se na to ni odzivalo. Inšpektorji naj bi se zato obrnili tudi na druga ministrstva.

V poslanskem vprašanju, ki so ga že pred časom naslovili na Luko Mesca, so zapisali, da je Lukić položaj vršilca dolžnosti glavnega inšpektorja začel opravljati septembra lani. Vlada ga je na ta položaj imenovala za največ šest mesecev oz. do imenovanja glavnega inšpektorja po opravljenem natečajnem postopku.

Luki Lukiću se je mandat iztekel 18. marca, vendar naj bi ga vlada z odločbo na ta položaj ponovno imenovala, in sicer do imenovanja glavnega inšpektorja, vendar največ do 18. septembra.

Ker je odstopil, Luki Mescu zdaj ne bo treba odgovarjati na poslansko vprašanje, vodja poslanske skupine SDS pa je včeraj zapisala: “Zadeli smo. Neizpolnjevanje pogojev za zasedbo mesta glavnega inšpektorja naj bi bile te osebne okoliščine zaradi katerih Luka Lukić ne more biti glavni inšpektor.”

Kdo je Luka Lukić?

Član Levice. Nekdanji novinar in predsednik predsednik Sindikata novinarjev Slovenije, pred imenovanjem je deloval v Društvu Delavska svetovalnica, kjer je še danes naveden kot predsednik društva (spletna stran). V Ajpesu pa je naveden kot zastopnik. Kar kaže tudi na verjetnost nasprotja interesov, kar bi moralo biti zanimivo tudi za Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK). Kot kaže je tudi eden od soustanoviteljev te nevladne organizacije z zvenečim nazivom. Po podatkih spletne baze Erar so doslej prejeli nekaj manj kot 52 tisoč evrov davkoplačevalskega denarja, največ od Mestne občine Ljubljana in Urada RS za komuniciranje. Maja 2023, npr., so prejeli 5300 evrov, junija pa 1300 evrov, kar kaže, da se financiranje stopnjuje (Erar).

Na mesto glavnega inšpektorja ga je pripeljal Luka Mesec, koordinator Levice. Sredi septembra 2022, ob predstavitvi, sta bila oba polna visoko letečih besed. Po nekaj mesecih se jim je vse sesulo v prah, pokaže pa način kadrovanja zdajšnje Golobove vlade.

Nova vršilka dolžnosti glavne inšpektorice za delo je Katja Čoh Kragolnik, doslej zaposlena kot delovna inšpektorica na območni enoti Maribor in hkrati sindikalna zaupnica zaposlenih na inšpektoratu. Iz njenih včerajšnjih izjav pa je razvidno, da je “na liniji” tako z Lukićem kot Mescem. Pozareport.si danes še navaja, da naj bi znotraj Inšpektorata za delo posebej za Lukića zdaj “pripravljali (odpirali) novo delovno mesto, za nedoločen čas”.

Poslansko vprašanje Slovenske demokratske stranke:

A. L.