Šentrupert: Častni občan Jože Brcar

Občinski nagrajenci (Foto: Studio Praprotka, vir: Občina Šentrupert)

Občina Šentrupert je v petek, 2. junija, s slavnostno sejo, na kateri so podelili občinska priznanja, obeležila občinski praznik, ki ga praznuje 2. junija.

Na ta dan je bila leta 1947 dokončana gotska lepotica in osrednji kulturni spomenik kraja, cerkev sv. Ruperta.

Za 65 let dela v gospodarstvu, turizmu in kulturi, še posebej za izboljšanje cestne infrastrukture in vodooskrbe v nekdanji krajevni skupnosti, za skrb za graščino na Veseli Gori ter za spodbujanje in podpiranje društvenega življenja tako na gasilskem in humanitarnem kot tudi turističnem in kulturnem področju je naziv častni občan prejel Jože Brcar, ki je s somišljeniki izboljševal kakovost življenja v lokalni skupnosti, s tem pa povečeval prepoznavnost Šentruperta.

Priznanje občine za znanstvenoraziskovalne dosežke na področju podzemnih voda ter za dolgoletno predstavljanje dediščine Mirnske doline in še posebej Šentruperta v občinskem glasilu je prejel dr. Jože Uhan.

Otroštvo je preživljal v Šentrupertu, želja po novih znanjih in izobraževanju pa ga je odpeljala v Ljubljano, kjer je diplomiral s področja hidrogeologije, kasneje pa z magistrskim in doktorskim delom dodal še geokemijo in zaokrožil področje celovitega raziskovanja podzemnih voda.

Listino občine pa je prejela Osnovna šola dr. Pavla Lunačka Šentrupert. Letos mineva 40 let od poimenovanja šole po velikem rojaku, ki je veljal za človeka visoke srčne kulture, odlikovali so ga skrb za objektivnost in razgledanost, skromnost in želja pomagati. Vse te vrednote neguje tudi šola.

Zbrane je uvodoma nagovoril župan Tomaž Ramovš, ki se je ozrl v preteklost, pogled pa predvsem usmeril v prihodnost.

Na letošnji slavnostni seji so se spomnili na dr. Pavla Lunačka in njegovo dediščino, zato je bil slavnostni govornik poslovni direktor Ginekološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana mag. Peter Požun.

Prireditev, ki jo je vodila Petra Krnc Laznik, so s svojim nastopom obogatili učenci Glasbene šole Trebnje in Mešani pevski zbor Društva upokojencev Šentrupert.

Foto: Studio Praprotka, več fotografij je na voljo na strani: sentrupert.si

M. D.