Šentjernej: Zanimiv in dobro obiskan poslankin pogovorni večer

S sinočnjega pogovornega večera v Šentjerneju.

Sinočnji pogovorni večer dolenjske poslanke Anje Bah Žibert z dr. Jožetom Možino, zgodovinarjem, sociologom, novinarjem in avtorjem knjige Slovenski razkol, v Kulturnem centru Primoža Trubarja v Šentjerneju je bil zelo dobro obiskan.

Jože Možina je vsebino knjige predstavil vsestransko, poslanka Anja Bah Žibert pa je ob tem sporočila: “Resnica glede slovenske polpretekle zgodovine je tukaj, ne bomo več molčali.”

Sogovornika sta se dotaknila nekaterih travmatičnih obdobij slovenske polpretekle zgodovine, slovenske medijske scene in aktualnega družbeno-političnega dogajanja.

Možino je vedno zanimalo, kako se je pričela druga svetovna vojna na Slovenskem, kako je prišlo do državljanskega spopada, kdo ga je pričel in zakaj. Na podlagi virov je sestavil knjigo. Poudaril je, da je imel dostop do stražarskega arhiva in do osebnega dnevnika Cirila Žebota. “V knjigi se tako razprostre v temelju drugačna resnica, ki pa je popolnoma nedvoumna,” je dejal.

V knjigi Slovenski razkol opisuje stanje pred in med drugo svetovno vojno v Sloveniji. Knjiga je nastala skozi leta raziskovanja, v kateri se je osredotočil na slovenskega človeka v slovenskem okolju v tistem času.

Ta resnica pa je po njegovem mnenju zelo neugodna za partijsko strukturo, ki je temeljila na stotinah knjig in privilegijih, kar potrjujejo tudi številni zgodovinarji, ki se na to zgodbo spoznajo.

Možina je povedal da je bil odziv na njegovo knjigo silovit po vseh plateh, česar ni pričakoval. Knjiga je šla po izdaji v enem letu kar petkrat v tisk. Na več deset predstavitvah knjig je doživel nadpovprečno obiskanost. “Takega odziva nismo pričakovali,” je poudaril.

Odziv je bil dober tudi včeraj v Šentjerneju, ker smo v času epidemije, je bil potreben pogoj PCT.

Jože Možina je sicer avtor tudi številnih dokumentarnih filmov na TV Slovenija. Uveljavil se je kot eden najprodornejših raziskovalcev slovenske pol pretekle zgodovine, še posebno v televizijskem mediju. Je avtor dokumentarne serije Pričevalci, voditelj oddaje Intervju in režiser nekaterih najbolj markantnih dokumentarnih filmov v slovenskem prostoru.

Prejel je številne nagrade tako v Sloveniji kot v tujini.

S sinočnjega pogovornega večera v Šentjerneju: dr. Jože Možina in poslanka Anja Bah Žibert

A. L.