petek, 14 junija, 2024
Doma Dolenjska Šentjernej: Upravno sodišče ugodilo Francu Hudoklinu

Šentjernej: Upravno sodišče ugodilo Francu Hudoklinu

Šentjernej (vir: kraji.eu)

Upravno sodišče v Ljubljani je ugodilo pritožbi Franca Hudoklina, odvzem svetniškega mandata pa je vrnilo v ponovno odločanje. Občinski svet bo moral sodbo sodišča spoštovati in o tem ponovno odločati na svoji naslednji redni seji.

Takšno je bilo včerajšnje sporočilo s šentjernejske občine po objavi, da je sodišče ugodilo pritožbi Franca Hudoklina, ki je bil na lokalnih volitvah izvoljen za svetnika na listi SLS.

Občinski svet mu mandata ni potrdil zaradi pritožbe štirih svetnikov, ki so ta mandat ocenili kot problematičen in sporen, s tem se je nato strinjala tudi večina v občinskem svetu.

Franc Hudoklin je namreč kot vodja centralne čistilne naprave v Šmalčji vasi zaposlen v podružnici WTE iz Kranjske Gore, ki je koncesionar čistilne naprave in kanalizacijskega sistema v Šentjerneju.

Gre za podružnico podjetja WTE Wasssertechnik GMBH iz Essna v Nemčiji. Vodja podružnice v Kranjski Gori je Bengt-Ivo Martens, kot ustanovitelj podjetja je v sodnem registru vpisan Reinhar Schröder iz Essna, nekateri pa lastništvo povezujejo tudi s Hudoklinom.

WTE je koncesijo dobil v času Hudoklinovega županovanja, občina Šentjernej pa je v postopku njene odpovedi. Ko je Hudoklin leta 2014 prvič izgubil volitve, se je zaposlil v WTE, kar je v Šentjerneju povzročilo veliko negodovanja. Prav ta čistilna naprava je namreč v njegovem zadnjem županskem mandatu v Šentjerneju že povzročala veliko hude krvi, afera s komunalnim prispevkom pa ga je takrat dokončno stala županskega mesta. Izvoljen je bil Radko Luzar, ki je zdaj volitve ponovil.

Svetniki, ki so decembra 2018 nasprotovali, da bi bil Hudoklin član občinskega sveta, so v pritožbi zapisali, da naj bi pri odločanju o stvareh, povezanih z zahtevo, koncesijo in sporom z WTE prišlo do nasprotja interesov, pojavil bi se videz nespristranskosti, navsezadnje pa Hudoklin prejema plačo iz podjetja, kamor se denar nakazuje tudi iz občinskega proračuna.

Več o tem smo poročali tukaj: mandata-francu-hudoklinu-niso-potrdili/

Občinski svet se po 19. decembru 2018 še ni sestal, na prvi prihodnji seji pa bodo morali mandat Francu Hudoklinu potrditi.

J. M.