Šentjernej: Tri dni bo zanimivo in zabavno

Dobrodošlica, Šentjernej (vir: arhiv)

Danes se v Šentjerneju pričenja tridnevna prireditev, 46. Teden cvička, praznik vinogradnikov. Prireditev bo izjemno bogata in bo trajala vse do nedelje.

Ta tradicionalna dolenjska prireditev se tako po prirejanjih v Novem mestu, Kostanjevici na Krki in v Trebnjem letos po 40 letih vrača v Šentjernej. Gostiteljica prireditve je občina Šentjernej, kjer navajajo, da so ponosni na pokrajino, ki je vredna ogleda, saj jo krasijo lepi vinogradi in čudovite vinske kleti. Vsak kozarec vina, ki vam ga ponujajo njihovi vinogradniki, pa je nekaj posebnega in edinstvenega. V njih se skriva zgodba o zemlji, soncu, vetru in ljudeh, ki to vino pridelujejo. Idilična podoba te sončne dežele, ki jo krasijo čudovita narava in prijazni ljudje, pa je očarala že veliko src in bo zagotovo tudi vas, dodajajo prireditelji.

Prva violina dolenjskega vinogradništva je cviček, nabritež, v katerem so utelešeni toplo sonce, rosni biseri in žlahtni sokovi rodovitne zemlje.

Ponosni so tudi na to, da krona kralja cvička ostaja v Šentjerneju. Novi Kralj cvička je namreč Jernej Martinčič iz Šmalčje vasi. Za obiskovalce so ob 46. Tednu cvička pripravili vsebinsko bogat program, v treh dneh pričakujejo okoli 10.000 obiskovalcev.

Iz stranke SDS so nas obvestili, da bosta v nedeljo dopoldne (predvidoma ob 11. uri) Šentjernej obiskala tudi predsednik Janez Janša in poslanka Anja Bah Žibert.

V nadaljevanju objavljamo program prireditve, kot je to na svoji spletni strani objavila občina Šentjernej.

Program 3-dnevne prireditve.

C. R.