Šentjernej: Štorklje našle preseljeno gnezdo

Dolenja Stara vas pri Šentjerneju (vir: občina)

V Dolenji Stari vasi, kjer trenutno poteka rekonstrukcija ceste od začetka naselja do gostilne Luzar, je še v preteklem tednu širitev ceste za izgradnjo pločnika oviral električni drog.

Drog ne bi bil nič posebnega, če na njem ne bi že vse od leta 1996 gnezdile štorklje, od leta 1998 pa se v veliko gnezdo, ki je nanošeno na posebno kovinsko konstrukcijo na drogu, vsako leto vrača isti par.

Da bi se dela na cesti lahko neovirano nadaljevala in bi se hkrati ohranilo tudi gnezdenje štorkelj v vasi, je bilo gnezdo potrebno prestaviti. Veliko gnezdo, težko preko 200 kg s premerom več kot meter in pol, so izvajalci z veliko mero previdnosti in spretnosti uspešno prestavili na manj kot 100 m oddaljeno mirnejšo lokacijo znotraj vasi.

Domačinka Tanja Luzar je povedala, da celotna vas vsako leto z zanimanjem in naklonjenostjo spremlja gnezdenje štorkelj. Povedala je tudi, da se iz Afrike vsako leto najprej vrne samček, ki z nanosom blata in vejic obnovi in dogradi gnezdo, ki ga samička potem vedno še uredi in z mahom obloži po svoje.

Samčka so domačini letos že opazili v preseljenem gnezdu, pripravlja ga za prihod partnerke.

Urejanje ceste, Dolenja Stara vas, Šentjernej (vir: občina)

M. D.