Šentjernej: Slavnostna akademija v počastitev dneva državnosti

Proslava ob dnevu državnosti (vir: Občina Šentjernej)

Na predvečer dneva državnosti, ki ga praznujemo 25. junija, je Občina Šentjernej obeležila spomin na eno največjih prelomnic v slovenski zgodovini – spomin na dan, ko je Slovenija postala formalno neodvisna.

Občina Šentjernej je slavnostno akademijo v počastitev dneva državnosti ob 31. obletnici osamosvojitve Slovenije pripravila v petek, 24. junija 2022, v veliki dvorani Kulturnega doma Primoža Trubarja.

Kot gostitelj je zbrane nagovoril župan Občine Šentjernej Jože Simončič, ki je dejal, da smo pred 31 leti imeli pogum in razum uresničiti stoletne sanje našega naroda po lastni, samostojni in demokratični državi, v kateri smo prvič res sami na svojem in prvič res sami s sabo. Spomnil je tudi, da kljub temu svoboda ni dovolj za celosten in uravnotežen razvoj, saj jo sprejemamo in doživljamo zgolj na splošni družbeni ravni kot možnost, ki ob naši osebni pasivnosti lahko ostane prazna in neučinkovita. “Živimo v blaginji, živimo v svobodi, lahko povemo, napišemo in storimo vse, kar si želimo. Vsakdo se lahko politično in gospodarsko udejstvuje, lahko svobodno potuje in se odloča o svoji prihodnosti, o tem kdo je in kaj je,” je še poudaril župan. Dejal je tudi, da meni, da je ključnega pomena za zadovoljnega in srečnega človeka, s tem pa tudi za družbo, človekova osebna svoboda, zavezanost resnici in pravičnosti, torej zavezanost temeljnim in univerzalnim človeškim vrednotam. “Zaupati in si hkrati upati tvegati. Ne prvenstveno zato, ker se to morda tudi izplača, temveč predvsem zato, ker je tako prav.” Nadaljeval je z mislijo, da glavni problemi tega sveta niso obstoj zla, sovraštva in laži, temveč je glavni problem človeška brezbrižnost do slednjih. Ob koncu se je zahvalil vsem, ki so sodelovali pri nastanku samostojne in demokratične Slovenije in se trudijo za njen razvoj in ugled tudi danes, naši Sloveniji pa je zaželel tudi v prihodnje mir in blagostanje, vsem nam pa veliko osebne svobode in poguma za dobre odločitve.

Slavnostni govornik je bil poslanec Evropskega parlamenta Franc Bogovič. V nagovoru je preletel zgodovino samostojne Slovenije od njenih začetkov do danes. Med drugim je poudaril, da je zelo pomembno, da se izborjene svobode in neodvisnosti zavedamo vsak dan in ju nikakor ne smemo jemati kot samoumevni, predvsem v luči današnje vojne, ki poteka med Rusijo in Ukrajino, pa tudi gospodarske in energetske krize ter podnebnih izzivov. Zavedati se moramo krhkega ravnovesja in biti ponosni na vse, kar smo kot narod dosegli, predvsem pa biti ponosni na vse dosežke na področju športa, kulture in znanosti, ki nas predstavljajo v svetu.

Na slavnostni akademiji, ki so jo zaznamovali ganljivi in mogočni slavospevi domovini, je kot prvi nastopil Pihalni orkester Občine Šentjernej, ki je odigral himno, kasneje pa se je 61-članski sestav, ki letos praznuje 110. obletnico delovanja, predstavil še z glasbenima točkama: Moja dežela in z Avsenikovo Slovenijo. Sledili sta dve domoljubni pesmi Videl dežele sem tuje in Ljubim te Slovenija s katerimi so program obogatili izjemni pevci Šentjernejskega okteta, ki se jim je pri petju spontano pridružila celotna dvorana.

S presunljivo interpretacijo in recitacijo avtorske pesmi z naslovom Ta pesem je vse navzoče ganila mlada pesnica Neža Cerinšek.

Kasneje pa so z nastopom navdušile tudi pevke: Tamara Kos, Sara Praznik in Nina Radkovič, s pesmimi: Čas, Ne bodi kar nisi, Zelena dežela in Tvoje ime, Slovenija ob spremljavi Jerneja Šuštaršiča na klaviaturah.

Z mogočno izvedbo pesmi Srečno mlada Slovenija je program zaključil Pihalni orkester Občine Šentjernej. Prijetno druženje ob pogostitvi se je nadaljevalo v avli Kulturnega centra Primoža Trubarja.

Občina Šentjernej se iskreno zahvaljuje vsem, ki so sodelovali pri slavnostni akademiji v počastitev dneva državnosti.

 

Besedilo: Tanja Brate

Fotografije: Tanja Jakše Gazvoda