Šentjernej: Slavnostna akademija “Svetloba spomina”, dvorana zapolnjena do zadnjega kotička

Vir: Občina Šentjernej (Foto: Tanja Jakše Gazvoda)

Občina Šentjernej je na predvečer kulturnega praznika v sodelovanju z Osnovno šolo Šentjernej pripravila slavnostno akademijo v počastitev slovenskega kulturnega praznika “Svetloba spomina”, ki je povsem napolnila veliko dvorano Antona Lesjaka v Kulturnem centru Primoža Trubarja v Šentjerneju.

Zbrane je nagovoril župan Občine Šentjernej, Jože Simončič, ki je uvodoma pozdravil vse zbrane ustvarjalce, ljubitelje kulture in vsega lepega ter med drugim poudaril pomen kulture medsebojnih odnosov.

Slavnostni govornik Ivo Ban, slovenski gledališki in filmski igralec ter prejemnik številnih nagrad in priznanj, je povedal, da je bil v svoji 55-letni karieri ob kulturnem prazniku pogosto na odru kot nastopajoči, tokrat pa je prvič v vlogi slavnostnega govornika. Spregovoril je o pomenu kulture ter o pomembnosti srčne kulture, dobrih medosebnih odnosov ter spoštovanja do sočloveka.

Zbrane v dvorani je nagovorila tudi namestnica ravnatelja OŠ Šentjernej, Tadeja Strmole, ki je spregovorila o pomembnosti kulturnega praznika in prenašanju kulturne dediščine na mlajše. O pomenu priznanj in plaket slavček, ki se podeljujejo vsaki dve leti, pa je spregovorila predsednica komisije, Kaja Cvelbar. Osnovna šola Šentjernej nagrajuje vse tiste posameznike ali skupine, ki se še posebej izkažejo bodisi s svojim dolgoletnim delovanjem na različnih področjih ali s svojim enkratnim odličnim dosežkom s priznanji in plaketami slavček.

Na slavnostni akademiji so letos podelili dve skupinski priznanji slavček, in sicer kulturnikom iz Podružnične šole Orehovica ter otroški folklorni skupini Šentlora.

Podelili so tudi šest priznanj, ki so jih prejeli: Luka Barbič, Zala Rebernik, Kiara Dvojmoč, Tina Martinčič, Urban Kolenc in Žan Hudoklin.

Podelili so še devet plaket slavček, ki so jih prejeli: Matija Hudoklin, Lara Hudoklin, Eva Bevc, Iva Beguš, Nina Cvelbar, Maša Judež, Zoja Jurečič, Ema Selak in Laura Žbogar.

Na slavnostni akademiji so sodelovali OFS Šentlora OŠ Šentjernej (mentorica Maja Miklavž Sintič), otroški pevski zbor podružnične šole Orehovica (mentorica Mojca Kruh), učiteljska gledališka skupina Holivud (mentorica Lucija Kuntarič), plesna skupina Harlekin (mentorica Dušanka Požgaj), Elen Antončič, Nina Šalamon, Jernej Šuštaršič ter Šentjernejski oktet. Scenarij in režija sta delo Lucije Kuntarič. Skozi večer pa nas je z izvirnim in domiselnim besedilom vodila Eva Novak.

Več fotografij je dostopnih na povezavi sentjernej.si

Povzeto po besedilu Tanje Brate in Lucije Kuntarič