Šentjernej: Pričakujejo 10 tisoč obiskovalcev

Šentjernej (vir: arhiv)

V Šentjerneju potekajo prireditve tradicionalnega večdnevnega obeleževanja občinskega praznika, poimenovanega Jernejevo 2023. Prireditve bodo potekale do 27. avgusta, skupno pričakujejo približno 10 tisoč obiskovalcev. Ohranjati želijo družabne vezi in pristnost sestajanja.

Gre za preplet raznolikih družabnih, športnih, kulturnih, glasbenih in protokolarnih prireditev. Priredili bodo tudi slavnostno povorko, katere rdeča nit bo Šentjernej skozi čas.

V Šentjerneju pričakujejo, da bo Jernejevo 2023 doseglo višek dva dneva po godovanju krajevnega zavetnika sv. Jerneja oz. v soboto, 26. avgusta, ko bodo med drugim pripravili omenjeno slavnostno povorko, slavnostno sejo občinskih svetnikov in Jernejevo veselico.

Prireditve Jernejevega, ki jih običajno dan kasneje zaokrožijo s farnim žegnanjem in praznično mašo, bodo 27. avgusta končali z Jernejevim nogometnim turnirjem in zabavnim ter zabavnoglasbenim sporedom.

Prvi podatki o fari sv. Jerneja na Dolenjskem segajo v leto 1249, leta 1995 ustanovljena Občina Šentjernej pa se z več kot 7000 prebivalci uvršča med manjše slovenske občine. V Šentjerneju je med letoma 1546 in 1547 kot župnik služboval Primož Trubar, šentjernejsko območje pa je v svojih Bajkah in povestih o Gorjancih kasneje slikovito opisal pisatelj Janez Trdina (1830-1905).

Kot krajevni simbol se je v Šentjerneju v stoletjih uveljavil lik petelina. Občina Šentjernej tudi vse bolj gospodarsko napreduje, število njenih prebivalcev in priseljencev pa se je v zadnjih desetih letih zvišalo za približno desetino.

Program za ta konec tedna:

Petek, 18. avgust:

– JERNEJEV KINO v Orehovici, v petek, 18. avgusta 2023, ob 20.30 na igrišču pri POŠ Orehovica. Predvajan bo film režiserja Matevža Luzarja: ORKESTER.

Sobota, 19. avgust:

Doberškov pohod, ob 7. uri

– Teniški turnir posameznikov in izžrebanih dvojic, teniško igrišče Šmarješke Toplice, ob 9. uri

– Občinsko prvenstvo v namiznem tenisu, dvorana Kobra Team Šentjernej, ob 9. uri

– Nogometni turnir med vasmi občine Šentjernej, travnato igrišče na Polhovici, ob 10. uri

– JERNEJEV KINO v Mršeči vasi, ob 20.30 pred stavbo Mizarstva Cvelbar v Mršeči vasi. Predvajan bo film režiserja Tina Vodopivca: NEKAJ SLADKEGA.

Nedelja, 20. avgust: 

– Rokovo žegnanje, Tolsti vrh, ob 10. uri

Ponedeljek, 21. avgust:

– Balinanje, ženske, balinišče Društva upokojencev, Šentjernej, ob 7.30

– Keglanje s kroglico na vrvici, moški in ženske, Društvo upokojencev, ob 8. uri

– Odprtje razstave Glasba skozi objektiv Draga Vovka, ob 19. uri v avli Kulturnega centra Primoža Trubarja v Šentjerneju.

Celoten program ob letošnjem Jernejevem:

M. D.