Predsednik uprave RTVS Martić gre po isti poti kot nekoč na STA Veselinović

Zvezdan Martić

Predsednik uprave RTV Slovenija Zvezdan Martić gre po isti poti, kot je šel Bojan Veselinović, ko je leta 2009 prevzel vodenje STA. Takrat je namreč Veselinović na očitno sporen način odpustil odgovornega urednika Boruta Meška, ga krivdno odpustil, na koncu pa se je moral na sodišču poravnati. Poravnavo je seveda plačala STA.

 

Martić je namreč zadnji dan, ko je bil še v vlogi v. d. generalnega direktorja RTV Slovenija (po novem je predsednik uprave RTV Slovenija, ki se je konstituirala včeraj), sprožil postopek izredne odpovedi delovnega razmerja v. d. direktorju TV Slovenija Urošu Urbaniji. Kot razlog je navedel, da je Urbanija dolgoletni pomočnici za finance marca dal nekaj pooblastil, česar pa takratni generalni direktor Andrej Grah Whatmough naj ne bi dovolil, je na omrežju X (nekdanji Twitter) razkril Urbanija.

Ker gre očitno za rokohitrsko in ideološko motivirano potezo, ki so jo nekateri na spletnih omrežjih označili tudi kot “stalinistično metodo”, je velika verjetnost, da se bo postopek odpovedi na koncu izkazal kot nezakonit. V tem primeru bo lahko Urbanija, tako kot nekoč Meškova družina, na sodišču izterjal odškodnino, plačati pa jo bo morala RTVS.

A. V.