Šentjernej: Popoldne pričakujejo vsaj sto kočij iz vse države in zamejstva

Jernejeva povorka (vir: obcina)

V Šentjerneju danes poteka osrednji del prireditev Jernejevega, ki je tradicionalno obeleževanje občinskega praznika. Najbolj slikovit del praznovanja pričakujejo popoldne, ko se bodo skozi kraj sprehodili in popeljali tisočglava povorka ter kočije oz. udeleženci sočasne prireditve 100 kočij v Šentjerneju.

Šentjernejski podžupan Janez Selak je na nedavni novinarski konferenci povedal, da danes med drugim pripravljajo prireditev ob 20-letnici delovanja Šentjernejske konjenice, na kateri pričakujejo vsaj sto kočij iz vse države in zamejstva.

Prireditev 100 kočij v Šentjernej so pripravili z željo, da bi združili slovenske voznike kočij, jezdece in ljubitelje vpreg. Med povabljenimi kočijami pričakujejo tudi četvero- in šesterovprege, ves dan osrednje prireditve Jernejevega pa do skupaj 6000 obiskovalcev.

Današnje dogajanje, ki sovpada z godovanjem farnega zavetnika sv. Jerneja, so s tradicionalnim Jernejevim sejmom začeli že ob 8. uri, med drugim pripravljajo še kuho županovega golaža, otroško t. i. mini Planico, slavnostno sejo domačih občinskih svetnikov s podelitvijo nagrad najzaslužnejšim občanom, nastop pihalnih orkestrov in večerni zabavni spored.

Jutri bo potekalo še farno žegnanje s slovesno cerkveno mašo. Sklop prireditev Jernejevo 2019 bodo v petek, 30. avgusta, končali s kinopredstavo na prostem.

V okviru Jernejevega so letos pripravili več kot 40 društvenih in drugih prireditev. Vse prireditve Jernejevega pa običajno skupaj obišče okoli 10 tisoč obiskovalcev.

C. R.