Šentjernej: Dolgoletne želje so postale resničnost

Vrtec v Šentjerneju. (foto: Vrtec Čebelica, Šentjernej)

Včeraj popoldne so v Šentjerneju slovesno odprli novi vrtec Čebelica, ki so ga umestili ob osnovni šoli v Šentjerneju. Gre za 18 oddelkov, v občini navajajo, da s tem rešujejo otroško varstvo za naslednje desetletje. Včerajšnja prireditev je bila zaradi slabega vremena v telovadnici vrtca, ki je pokala po šivih.

Novi vrtec gradijo v dveh fazah, prvi je zgrajen, drugega še gradijo. Skupno bo v novih prostorih okrog 350 otrok. Do zdaj je vrtec deloval tudi na sedmih različnih lokacijah, večkrat so morali sprejem otrok v varstvo odkloniti, letno tudi po 40 do 50 otrok.

Prvi del vrtca so začeli graditi pred dobrim letom, otroci so v ta del prvič vstopili 22. junija.

Stari del vrtca je bil montažen, po preselitvi v novi del so ga podrli in v drugi fazi gradijo dalje. Gradnjo morajo končati do 30. oktobra 2018. Takrat se namreč izteče rok za sofinanciranje. Vrtec bo v celoti energetsko varčen, gradnja pa pretežno lesena in sofinancirana od Eko sklada.

Veselje in radost

Včerajšnje slovesnosti se je udeležil tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. V slavnostnem nagovoru je izrazil hvaležnost, da je lahko z otroki, starši, vzgojitelji in gosti svečanosti doživel ta čudovit trenutek. “Imate zelo nadarjene otroke, polne zanimivih idej,” je Pahor, navdušen nad prikupnimi nastopi otrok, dejal staršem in vzgojiteljem ter poudaril, da morajo otroci v tem obdobju odraščanja predvsem brezskrbno uživati otroštvo. Posebne besede zahvale je namenil ravnateljici in vzgojiteljem: “Starši vam zaupajo in zaslužite si iskreno zahvalo in poklon za vse, kar storite za naše otroke.”

V sklepnem delu pa je Pahor v znak hvaležnosti županu Občine Šentjernej Radku Luzarju podaril zastavo Republike Slovenije, simbol naše enotnosti, kot se je izrazil (na sliki).

Ana Srpčič, ravnateljica Vrtca Čebelica, se je Pahorju zahvalila, da je z otroki, njihovimi starši in vzgojitelji doživljal veselje ob odprtju novih, lepih, velikih in svetlih prostorov, ki jih že bogati vrvež radovednih predšolskih otrok. “Še naprej se bomo trudili, da bomo izpolnjevali naše poslanstvo in pomagali staršem pri vzgoji otrok,” je zaključila in vsem, sedanjim in prihodnjim generacijam, zaželela veliko ustvarjalnih trenutkov.

“Dolgoletne želje so danes končno postale resničnost,” je odprtje vrtca pozdravil šentjernejski župan Radko Luzar in poudaril, da gre za skupen projekt občine in članov lokalne skupnosti. Podrobnejši pregled izgradnje vrtca je opisal direktor občinske uprave Samo Hudoklin.

Navdušenje ob odprtju novega vrtca so s pesmijo in plesom pospremili najmlajši, ki se veselijo prijetnih uric, ki jih bodo preživeli z vzgojiteljicami. Po zaključku prireditve je sledila zabava s skupino Čuki.

(Vir: Občina Šentjernej)

C. R.