Šentjernej: Bo ravnatelj osnovne šole napol zasebnik?

Svet Osnovne šole Šentjernej, ki ga vodi mag. Tadeja Strmole, je 18. oktobra 2019 objavil razpis za delovno mesto ravnatelja, ta naj bi z delom začel 15. marca 2020, mandat bo trajal 5 let. Na razpis so se prijavili Zvonka Potočar, Viktorija Rangus in Aljoša Šip, vsi trije izpolnjujejo formalne pogoje, navajajo na občini.

Zdajšnja vršilka dolžnosti ravnateljice Nina Šalamon se na razpis ni prijavila.

Svet zavoda mora pred odločitvijo o izbiri kandidata za ravnatelja pridobiti mnenja učiteljskega zbora, sveta staršev in lokalne skupnosti, to je občine. O tem so občinski svetniki razpravljali na izredni seji, kjer so se kandidati v četrtek najprej predstavili, nato so svetniki odločanje opravili v ponedeljek. O vsakem izmed prijavljenih so glasovali posebej, največ glasov je prejel Aljoša Šip. Na podlagi zbranih mnenj bo o ravnatelju zdaj odločal še svet OŠ, nato mora svoje mnenje podati še ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, ki ga vodi Jernej Pikalo (SD).

Kdo so prijavljeni kandidati?

Zvonka Potočar (vir: RIC NM)

Zvonka Potočar je kot ena od več organizatorjev izobraževanja odraslih zaposlena v Razvojno-izobraževalnem centru (RIC) Novo mesto, kjer je glede na podatke zadolžena za Večgeneracijski center Skupaj. Potočarjeva je kot svetovalka že pred leti želela postati tudi direktorica RIC-a, vendar je svet zavoda izbral Gregorja Sepaharja.

Viktorija Rangus (vir: FB)

Viktorija Rangus, profesorica športne vzgoje, je v Šentjerneju znano ime. Rangusova, ki je sicer domačinka, se je sprva na delo vozila iz Ljubljane, nato se je preselila v Gorenji Maharovec, kakor je to razvidno iz nekaterih javnih objav. Ravnateljica OŠ je bila dva mandata, nato resorno ministrstvo leta 2014 k njenemu imenovanju ni podalo pozitivnega mnenja. Poznavalci navajajo, da se po izgubljenem mandatu za ravnateljico v šoli ni najbolje znašla. Lani je s svojo listo kandidirala za županjo šentjernejske občine, želela je postati tudi državna svetnica, kar pomeni, da se je ukvarjala tudi s politiko, vendar pri tem ni bila uspešna. Doslej so jo bremenili tudi nekateri očitki o šikaniranju sodelavcev, kjer je bila na sodišču oproščena, pod drobnogledom policistov in tožilstva je bila tudi zaradi preveč izplačanih stroškov za prevoz na delo. Nekateri postopki naj še ne bi bili končani.

In kdo je Aljoša Šip?

Aljoša Šip (vir: FB)

Iz predstavitve Aljoše Šipa na Facebooku je razvidno, da je 49-letni profesor športne vzgoje in defektolog trenutno zaposlen v ustanovi Center Janeza Levca (CJL) v Ljubljani. Ustanova je namenjena vzgoji in izobraževanju ter usposabljanju otrok in mladosnikov s posebnimi potrebami, predvsem učencem z motnjami v duševnem razvoju in avtizmom. Šip je v CJL strokovni vodja in svetovalec ocenjevalec Judge Advisor. V FLL Firs Lego League Slovenia (vir), kar je vzgojnoizobraževalni in raziskovalni program, vodi in koordinira ocenjevalce in skrbi, da je ocenjevanje in razvrščanje ekip v skladu z veljavnimi FLL standardi. Kot kaže, izhaja iz Žalca, prebiva pa v Kamniku pod Krimom (pošta Preserje), kjer ima od leta 2015 registriran tudi status samostojnega podjetnika z nazivom Drugje nerazvrščeno izobraževanje, izpopolnjevanje in usposabljanje, Aljoša Šip, s. p. Šip je tudi soustanovitelj Zavoda Super Glavce, ki deluje na Kunaverjevi ulici v Ljubljani. Soustanovitelja sta še Andrej Bergant in Natalija Premužič, ki je tudi direktorica. Tako Šip kot Premužičeva pa imata enak naslov: Kamnik pod Krimom, kar kaže, da gre najverjetneje za partnerja ali sorodnika. Podatki iz spletne baze Erar nadalje kažejo, da je zavod od leta 2012, ko je bil ustanovljen, do danes prejel 138.114 evrov proračunskega denarja (vir: erar)

Na podlagi navedenega je možno skleniti, da so kadrovanja za ravnatelja Osnovne šole Šentjernej zelo “zanimiva”.

Pred leti je bila na to mesto imenovana Viktorija Rangus, ki se je, čeprav domačinka, v službo v Šentjernej zelo dolgo vozila iz Ljubljane. Med sodelavci očitno ni bila preveč priljubljena. Nasledila jo je Novomeščanka mag. Renata Zupanc Grom, ki je pred tem službovala v Ljubljani. Ravnateljevanje je predčasno zapustila in se kot vodja oddelka za srednje šolstvo zaposlila na Zavodu RS za šolstvo. Po dostopnih podatkih naj bi mandat predčasno zapustila zato, ker naj bi ocenila, da v prihodnjem mandatu predvsem v lokalni skupnosti ne bo dobila zadostne podpore. Osnovno šolo je po dostopnih podatkih sicer vodila dobro, šola pa je bila pogosto t. i. poskusni zajček za uvedbo novih šolskih prijemov in podobno. Nina Šalamon je bila pomočnica ravnateljice, po odhodu Zupanc Gromove je bila imenovana za vršilko dolžnosti ravnateljice. Delo opravlja zelo dobro, da ne bo kandidirala za ravnateljico, pa je bilo znano že dlje časa.

Dodajmo, da ravnatelji sicer že več let ječijo pod zahtevami resornega ministrstva in različnih šolskih zavodov in ne gre za sanjsko službo. Vendar pa je vseeno nenavadno, da v Šentjerneju za ravnatelja domače osnovne šole ne morejo najti neobremenjenega domačina. Pri tem seveda ne ciljamo na Rangusovo.

Viri: Občina, Gvin.com, Ajpes, Erar in drugo.

C. R.