Semič: “Za Polono Kambič so volivci NSi in SDS manj vredni”

Semič

Na zadnjih lokalnih volitvah v Semiču je SDS s 24,01 odstotka glasov prehitela SLS, ki je dobila 19,50 odstotka glasov, in s tem postala najmočnejša politična stranka v občini. Obe stranki sta imeli na volitvah tudi svoji kandidatki za županjo. SLS je podprla Polono Kambič, SDS pa Sonjo Klemenc Križan, ki jo je dodatno podprla še stranka NSi.

SDS in NSi sta tako skupno dobili 35,6 odstotka glasov volivcev in volivk. Vendar pa je Polona Kambič po volitvah njune predstavnike skorajda povsem izločila iz občinskih odborov in komisij.

Rezultat na županskih volitvah je bil zelo tesen, razlike med obema kandidatkama je bilo le 72 glasov. Volitve so tudi pokazale, da podpora Poloni Kambič v semiški občini upada.

Glede na obstoječi volilni sistem imata SDS in SLS v zdajšnjem mandatu enako število svetnikov, po tri, na listi NSi pa je bila izvoljena ena svetnica, to je Urška Banovec.

Preostali svetniki v 14-članskem občinskem svetu so iz vrst liste Ni nam vseeno (2) in po en svetnik iz strank DeSUS, SNS in SD, predstavnico v občinskem svetu ima še romska skupnost.

Kambičeva se je NSi sicer odrekla že takoj po volitvah v mandatu 2014, čeprav so jo takrat v NSi podpirali pri kandidaturi. Koalicijsko se je že leta 2014 združila s stranko SMC.

Kako gre to v zdajšnjem mandatu Kambičeve, ki se že dlje časa politično nagiba k levici in tega niti ne skriva, je na 2. redni seji občinskega sveta opisala svetnica NSi Urška Banovec. Dejala je, da je županja ob izvolitvi v zahvali zatrdila, da bo funkcijo opravljala modro, odgovorno, v zadovoljstvo vseh občanov, s pomočjo občanov in v sodelovanju s svetniki. V predlogu t. i. občinske kadrovske komisije, ki ga je predhodno odobrila tudi županja, pa ne vidi odseva besed o modrosti, sodelovanju in upoštevanju vseh občanov.

Kadrovanje je slabo, saj županja svetnikom, ki ne tvorijo koalicije, ne dovoli sodelovanja in podaje lastnih predlogov v odborih. NSi je, na primer, v odbore predlagala mlade, visoko izobražene občane, ki so v občini družbeno dejavni na več področjih, imajo vizijo in želijo soustvarjati prihodnost občine.

Županjino kadrovanje pa je pokazatelj, kako so cenjeni mladi izboraženi občani, ki razmišljajo drugače od nje.

Banovčeva je še povedala, da so volivci na volitvah strankama SDS in NSi podelili 35,6 odstotka glasov, zato je pričakovala, da bo županja spoštovala voljo volivcev. Vprašala jo je, zakaj so volivci, ki so svoj glas oddali za NSi in SDS, manj vredni? Iz zapisnika ni razvidno, da bi Kambičeva odgovorila, sejo je nadaljevala.

Urško Banovec je podprla tudi svetnica in kandidatka za županjo Sonja Klemenc Križan. Vendar učinka ni bilo.

Semiški občinski glasovalni stroj, v katerem je 9 članov, je delo opravil po svoje in po želji županje. V županjini koaliciji so: SLS, lista Ni nam vseeno, SMC, DeSUS, SNS in SD.

Županja se je po tokratnih volitvah tako povsem in še bolj kot v prejšnjem mandatu politično obrnila na levo.

V 14-članski občinski svet za mandat 2018 do 2022 so izvoljeni naslednji:

  • SDS (3): Sonja Klemenc Križan, Anton Križe, Damir Stare
  • SLS (3): Mirko Golobič, Katarina Plut, Silvo Vlahovič
  • Ni nam vseeno (2): Miha Mihelčič, Dina Plut
  • NSi (1): Urška Banovec
  • SMC (1): Rudi Kofalt
  • DeSUS (1): Oskar Hudak
  • SNS (1): Mladen Kamenšek
  • SD (1): Robi Jakša
  • Predstavnica Romov: Valerija Hudorovac

Županja je za podžupana imenovala Rudija Kofalta iz stranke SMC, ki je v Občini Semič prejela vsega 180 glasov, med strankami pa se je uvrstila na 5. mesto.

J. M.

novo staro popularno
simona

Komentatorji, mislim da streljate polek, cela belakrajina jo hvali samo domačini ne – žalost

Dare

Njena zvezda je že zdavnaj zbledela.Pristanek bo trd.

Boris

To ji je zadnji mandat.Odšla bo ponižana in osovražena kot je morala it Črnomaljka

MLADENKA

Žal v tem mandatu bo tako kot je, marsikaj bo spregledano, marsikaj se dela narobe in tudi nepošteno. Škoda, ker bi se lahko veliko več naredilo, je pa zanimivo, da sta zelo velika prijatelja z župnikom in da delata z roko v roki. Tudi pred volitvami so se dogajale nepoštene reči pa so ni nihče hotel videti. Podkupnine, golaži, napeljevanja, razna podkupovanja , trganje plakatov…in še veliko vsega je bilo in tudi bo dokler bo trajal mandat. ČEPRAV SE ŠE VEDNO DA TAKIM ZADEVAM PRITI DO KONCA….

Jana

Niste napisali da je kot 1 s Šešokom.

Dare

Ja kaj so pa mislili v Semču, da volijo županjo iz SLS? Saj se je že dolgo bratla z Levico, SD etc.

postaja

Kaj je pa z avtobusno postajo, za katero so se zbirali podpisi na neki peticiji v Nestoplji vasi in okoliških vaseh med volilno kampanjo? Kakšen je odgovor naslovnika? Se še dela kaj na tem?

Ana

Spremljajte njene drage obleke in njen livestyle. Županska plača ni velika da bi omogočala take stvari.