Semič: 9. dnevi kočevarske kulture

9. DKK Semič, (Foto Uroš Novina, vir: občina Semič)

Ob koncu tedna so v Semiču potekali 9. dnevi kočevarske kulture, katerih namen je ohranjanje kulturne dediščine kočevskih Nemcev.

Prireditev je bila skupni projekt občin Semič, Dolenjske Toplice in Kočevje.

Prireditev se je začela v petek s predstavo kamišibaj Čebelice po knjigi avtorice Anje Moric – Čebelarske domislice Jurija Jonkeja v izvedbi KUD Zlada Skledica in zaključila v nedeljo.

Otvoritvena slovesnost je potekala v Kulturnem centru Semič. Zofka Gril Mirtič in Hans Jaklitsch sta se s Tomažem Simetingerjem pogovarjala o življenju Kočevarjev, otroštvu, šoli in kulinariki. Pogovor je delno potekal v kočevarščini. V kulturnem programu so nastopili člani Folklorne skupine društva Kočevarjev staroselcev. Ob  zaključku programa je županja Polona Kambič predala grb Dnevov kočevarske kulture županu Občine Dolenjske Toplice, Franciju Vovku, saj bodo 10. Dneve kočevarske kulture prihodnje leto organizirale Dolenjske Toplice.

V soboto je v organizaciji Planinskega društva Semič potekal voden krožni pohod pod imenom V nekdanje kočevarske vasice. Udeležilo se ga je več kot 50 pohodnikov, obiskali so Ponikve, Golobinjek, Starološki grič  in Skalne gorice.

V nedeljo je na Mirni gori potekala tudi slikarska kolonija Mirna Gora 2023 v organizaciji DLU Semič, Zveze kočevarskih organizaciji in OŠ Belokranjskega odreda Semič. Obiskovalci pa so lahko okušali kulinariko Kočevarjev in si ogledali delavnice kmečkih opravil: klepanje kos in srpov s prikazom košnje, žaganje lesa z venecijanko in sekanje drv, rezbarjenje in izdelava napisov, ročno brušenje verige za motorno žago in prikaz žaganja.

  1. Dnevi kočevarske kulture so se zaključili s sveto mašo v cerkvi sv. Frančiška Ksaverija na Mirni gori.

Več fotografij avtorja Uroša Novine je dostopnih na povezavi: semic.si

A. L.