Šef slovenskega sodstva Đorđević kršil zakon; bo odstopil?

Sporna slika, objavljena v intervjuju v Dnevniku.

Predsednik vrhovnega sodišča Miodrag Đorđević je s tem, ko se je v intervjuju za Dnevnik v svoji delovni pisarni slikal z orožjem na pisalni mizi, slika pa je bila objavljena v časopisu, kršil zakon. V vsaki normalni državi bi šef sodstva, ki bi kršil zakon, odstopil. Bo tako ravnal tudi Đorđević? Kako se je odzvala policija?

 

24. člen zakona o orožju namreč pravi: “Orožja ni dovoljeno nositi ali prenašati na javnih krajih na način, ki vznemirja ljudi, ali tako, da ga ljudje opazijo.” Nadalje pa nato 11. člen zakona o varstvu javnega reda in miru določa: “Kdor na javnem kraju nosi, razkazuje ali uporablja dekorativno orožje, imitacije orožja, orožje, ki je namenjeno za alarm, signaliziranje ali druge predmete, ki so po videzu podobni orožju, pa se v skladu z zakonom, ki ureja razvrstitev in kategorizacijo orožja ne štejejo za orožje, in s tem povzroči vznemirjenje ali občutek ogroženosti, se kaznuje z globo 50.000 tolarjev.”

Đorđević je torej s tem, ko je na javnem mestu nosil orožje na način, da je vznemiril ljudi (slika je namreč naletela na številne burne odzive), neposredno kršil zakon o orožju. V uradu vrhovnega sodišča, kjer ima po pisanju medijev pomembno vlogo Đorđevićeva žena Tina Brecelj, sicer zatrjujejo, da gre le za repliko. A tudi v tem primeru je Đorđević še vedno kršil zakon. Konkretno zakon o varstvu javnega reda in miru.

Zato smo na vrhovno sodišče naslovili vprašanje, ali namerava Đorđević zaradi kršitve zakonodaje odstopiti. Policijo pa smo povprašali, ali je že obiskala Đorđevića, preverila, ali ima dovoljenje za nošenje orožja in mu, v kolikor gre za repliko (ponaredek), napisala globo za njegovo javno razkazovanje. Odgovore bomo objavili, ko jih prejmemo.

A. V.