Še prej kot so začeli, so se razšli!

(vir: arhiv)

Nova vlada bi, če bo izvoljena, lahko z delom začela že prihodnji teden. Nova vladna koalicija lačnih ust (KLU) želi število resorjev povečati na 20 (za pet), vendar morajo biti za to predhodno sprejete spremembe zakona o vladi.

Do takrat pa velja obstoječi zakon.

Namesto, da bi Robert Golob počakal na spremembe in že v začetku imenoval celotno ekipo, se mu zelo mudi. Zakaj se mu tako mudi, ni znano. Možno pa je, da je to povezano tudi z nekaterimi preiskavami v tujini, ki naj bi se nanašale na njegovo delo v GEN-I.

Pozareport.si sicer danes navaja, da Zoran Janković ponuja Golobu, da mu bo – prek srbskega predsednika Aleksandra Vučića – pomagal rešiti problem policijskih ter obveščevalnih preiskav domnevno spornih poslov GEN-I (in Roberta Goloba osebno) v nekaterih državah po Balkanu.

Kakorkoli. Poslanci stranke Gibanje Svoboda se v državnem zboru ne poznajo, ne pozna jih niti Golob. Napetosti pa že nastajajo tudi v ekipi, ki naj bi prevzela vladanje.

Ta namreč ni prav nič homogena. Še preden so začeli, je odstopila kandidatka Amalija Žakelj, ki naj bi bila v novi vladi ministrica za vzgojo in šport.

Glede na uradne informacije naj bi pobegnila zato, ker naj bi do spremembe resorjev (spremembe zakona) zasedla mesto državne sekretarke na obstoječem ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, ki ga bo vodil Igor Papič. Tako pravijo uradno, zahtevala naj bi ministrsko mesto, dejansko pa naj bi bili razlogi povsem drugačni. Nestrinjanje z obstoječo vladno ekipo.

Zato je Golobu in njegovim raje pomahala v slovo.

Žakljeva je sicer doktorica znanosti s področja psihologije, zaposlena je na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem. Prihaja iz Poljanske doline, iz Žirov, od koder je tudi Miha Kordiš, ortodoksni poslanec Levice. Za Žakljevo je veljalo, da bi bila ena razumnejših v novi ekipi.

Papič pa je elektroinženir, rektor Univerze v Ljubljani, tesno povezan tudi z Jankovićem, letnik 1966 in očitno zelo blizu tudi (elektroinženirju) Robertu Golobu, rojenemu januarja 1967. Očitno sta bila Papič in Golob tudi sošolca.

M. D.