Še enemu nagrada milijon evrov

Goran Forbici, predsednik Sveta RTV Slovenija, drugi z leve, na eni od sej sveta (vir: arhiv)

Golobova vlada je dala več kot milijon evrov inštitutu Gorana Forbicija, ki ga je sicer pred tem Golob poslal za predsednika Sveta RTV Slovenija, da ta javni zavod počisti janšistov.

Kaj bo Forbici delal s tem denarjem?

Vlada Roberta Goloba je objavila razpis, po katerem je razdelila 6,3 milijona evrov, kot namen je navedla: “Za krepitev prepoznavnosti in kakovosti regionalnih stičišč oziroma mrež na njihovem področju delovanja, s tem pa tudi informiranost, organizacijski razvoj ter usposobljenost za zagovorništvo in trajnostno krepitev nevladnih organizacij”.

Namen je nerazumljiv, vendar ne za vse. Kaj pričakuje ministrstvo za javno upravo, ki je delilo ta denar, so očitno zelo dobro vedeli v nekaterih nevladnih organizacijah, je nedavno poročal Planet 18 in razkril, da se je na razpisu najbolje odrezal Goran Forbici, sicer predsednik Sveta RTV Slovenija.

Forbici je tudi glavni izvajalec dogovora s predsednikom vlade Robertom Golobom glede čistk t. i. janšistov na RTV. Forbici vodi Zavod center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij (CNVOS), vlada mu je odobrila 1,099 milijona evrov. Denar bodo lahko porabljali do 31. decembra 2027, kar pomeni, da ima ta krovna mreža nevladnih organizacij (CNVOS), katere direktor je Goran Forbici, zagotovljeno financiranje vse do konca leta 2027.

Vlada je razpis za 6,3 milijona evrov objavila še v času, ko je ministrstvo za javno upravo vodila Sanja Ajanović Hovnik. Nasledil jo je Franc Props, ki pa javnosti ni bil pripravljen pojasniti več o razpisu in razkriti celotno razpisno dokumentacijo.

Po navedbah Planet TV se je izgovarjal na Zakon o informacijah javnega značaja, četudi gre za davkoplačevalski denar in ima javnost pravico izvedeti, kako ga delijo, komu in kako ga ta porablja.

Morda vas zanima tudi: Neverjetno visoka nakazila Fajonove na račun centra pod vodstvom Dejana Prešička

Vir: Zajem zaslona (Planet 18)

Davčni strokovnjak in nekdanji direktor Finančne uprave RS mag. Ivan Simič je to komentiral tako: “Čas za obračun in poračun, sledi še nakazilo.” Dodal je: “Davkoplačevalci z veseljem vplačujemo v proračun, saj komisije vplačani denar ustrezno razporejajo.” Slednje je seveda sarkazem.

V nadaljevanju objavljamo nekaj komentarjev:

  • Ko začne Ivanu Simiču presedati idiotizem, vemo, da so zadeve šle predaleč.
  • Eden od tisoč in enega načina pranja denarja v levuharske žepe.
  • Paraziti lahko je deliti svobodi NAŠ denar .
  • S kakšno lahkoto se davkoplačevalske milijone razmetava, za nujne stvari pa denarja ni. Ali bo kdaj kdo odgovarjal za to.
Robert Golob in Goran Forbici (vir: arhiv)

M. D.