Se bo državni vrh letos udeležil maše za domovino?

Sveta maša za domovino pred letom dni (2022), vir: Državni svet RS

V sredo bodo v ljubljanski stolni cerkvi slovenski škofje darovali mašo za domovino ob državnem prazniku dneva državnosti. V nasprotju s prejšnjimi leti, ki so sovpadala z mandatom vlade Janeza Janše in mandatom bivšega predsednika republike Boruta Pahorja, letos na sveti maši za domovino ne bo najvišjih državnih predstavnikov. Gesta, ki predvsem razdvaja.

 

Maša za domovino je namreč izrazito pozitivno naravnan dogodek, ki jo poznajo tudi v drugih zahodnih državah, na primer na Hrvaškem in v Avstriji. Več drugih držav pozna podobne oblike dogodkov, namenjene obeležitvi državnega praznika tudi na t. i. duhovni ravni. Pri tem namreč ne gre zgolj za verski dogodek, ampak za dogodek z državniško in diplomatsko noto.

Iz Slovenske škofovske konference so sporočili, da so prejeli opravičilo Nataše Pirc Musar k maši za domovino. V njenem uradu so pojasnili, da je predsednica v terminu maše že pred štirimi mesci potrdila obisk na Svetu Evrope v Strasbourgu. K temu dodajajo, da bi se predsednica sicer udeležila maše. Bolj kot to preseneča podatek, da se maše ne bo udeležil predsednik vlade Robert Golob. Vzroka za zavrnitev povabila na Slovenski škofovski konferenci niso pojasnili, razlog je verjetno v tem, da jim ga ni pojasnil niti Golob. V stolno cerkev tudi ne bo predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič.

S tem vladajoča stranka Gibanje Svoboda nadaljuje s kulturnim in ideološkim bojem, kljub temu da so pred volitvami napovedovali, da ne bodo izključevali nikogar. Volitve so mimo, v Gibanju Svoboda pa so očitno hitro pozabili na obljube.

A. V.